‘Je bent het dus met me eens dat het probleem niet zozeer is wie je bent, maar dat je iemand probeert te zijn?’

Joey Lott

Joey Lott werd geboren in het Middenwesten van de Verenigde Staten, verliet de universiteit toen hij 19 was en vertrok naar Californië om daar zijn geluk te beproeven. Van jongs af aan had hij last van angsten die almaar toenamen. Tientallen jaren leefde hij met beperkende eetstoornissen, obsessies, dwangmatigheid en een angst waaraan hij niet kon ontsnappen.

Tegen de tijd dat hij 30 was, was hij lichamelijk ziek, had hij een zeer kort lontje en was hij geobsedeerd bezig om iedere ongewenste gedachte en ervaring buiten de deur te houden. In die tijd leefde Lott op een katoenen matras in een klein hutje in het bos. Hij was zo ziek dat hij zich nog amper kon bewegen. Bovendien was hij zwaar depressief en had hij alle hoop laten varen. Dit alles terwijl hij toch jarenlang alles had gedaan wat ‘goed’ was: mediteren, yoga, ‘gezonde’ diëten volgen, schone lucht inademen en zuiver water drinken.

Net toen het niet erger leek te kunnen, kwam er een scheur in de conceptuele wereld die hij altijd had aangezien voor de werkelijkheid. Door in die scheur te kijken en alle aannamen die hij tot dat moment zonder meer voor waar had gehouden onder de loep te nemen, begon hij zich uit zijn ellende los te wringen. Het maakte hem duidelijk dat de werkelijkheid uiterst eenvoudig, altijd aanwezig, naadloos en ondeelbaar is.

Joey Lott woont momenteel in Santa Fe, New Mexico (VS). Hij schreef enkele tientallen boeken over eetgewoonten, eetstoornissen en non-dualisme. Hij organiseert bijeenkomsten, geeft regelmatig lezingen en houdt privégesprekken, ook via de telefoon en skype.

VAN DEZE AUTEUR

© Copyright - Uitgeverij Samsara