‘Het piekerverstand zegt: “Had ik maar…”, “Stel dat…”, “Wat als…” Maar als het piekerverstand wegvalt, wordt verandering gewoon weer een automatisch, vanzelfsprekend proces. Dan is de grote vraag: waar zit de uitknop van dit piekerverstand? Die is er niet. Maar er is één radicaal inzicht waardoor het automatisch stopt. Het inzicht dat niet wij, mensen, het leven sturen, maar dat het leven ons stuurt.’

Paul Smit

Paul Smit (1976) wist op z’n vierde nog steeds niet wat hij wilde worden en is ‘daarom maar naar de basisschool gegaan’. Na de basisschool volgde het Atheneum, maar tot ergernis van zijn docenten lag zijn focus bij gitaar spelen.

Op zijn achttiende hield hij school voor gezien en meldde hij zich aan bij de Luchtmobiele Brigade. Tijdens de opleiding van een half jaar werd hij van schooljochie tot militair gedrild.

Maar na twee jaar beroepsmilitair te zijn geweest, keerde Paul toch terug in de schoolbanken. Tijdens zijn studie gaf hij al lezingen over zijn scriptie ‘de evolutie van het menselijk bewustzijn’, waarop hij later ook afstudeerde. Tijdens die lezingen werd er veel gelachen en kreeg hij te horen: ‘Jij moet cabaret gaan doen!’ Het leven als cabaretier liet echter nog even op zich wachten, want na zijn studie werd hij eerst festivalmanager en later begon hij een IT bedrijf.

In die tijd was Paul bevriend geraakt met Guido Weijers en nadat hij hem zo’n twintig keer had zien optreden dacht hij ‘wat hij doet is veel leuker dan wat ik doe!’ Paul verkocht zijn IT bedrijf en besloot om ook cabaretier te worden.

In het begin sloot hij zo nu en dan een congres af met een lied op maat. Maar al snel werden zijn presentaties inhoudelijker en ontstond er een combinatie van humor en inhoud. Vanaf 2007 verschoof het cabaret in de theaters steeds meer richting het bedrijfsleven, waarvoor hij inmiddels heel regelmatig lezingen en optredens geeft. In hetzelfde jaar begon Paul ook met het schrijven van boeken over filosofie, psychologie en neurowetenschap. Zowel zijn optredens als boeken, hebben non-dualiteit als onderliggende zienswijze.

In november 2016 was Paul Smit was te gast in het KRO/ NCRV programma ‘De Verwondering’ van KRO/ NCRV (NPO). Annemiek Schrijver sprak met hem over ‘ingezoomd’ en ‘uitgezoomd’ leven. Als wij gewoon gebeuren, wie of welke intelligentie zet ons dan on beweging? Bekijk hier de uitzending.

VAN DEZE AUTEUR

© Copyright - Uitgeverij Samsara