De Moed om te Zijn Wie Je Bent

U. G. Krishnamurti

Oorspronkelijke titel: The Courage to Stand Alone
Vertaling: Jan Koehoorn
ISBN: 978-94-9141-136-6
NUR: 728
Prijs: € 25,99
Formaat: 125 x 200 mm
Uitvoering: gebonden
Omvang: 150 pagina’s
Reeds verschenen

U.G. Krishnamurti veegt alle dogma’s, spirituele tradities, goeroes, religies en filosofieën van tafel. Hij gaf geen lezingen en organiseerde geen bijeenkomsten, maar had informele gesprekken met mensen die hem daarom vroegen. U.G. – zoals hij werd genoemd – vond zichzelf niet verlicht en raadde geen enkele techniek of methode aan. Een vastomlijnde leer had hij niet. Wat uiteindelijk overblijft, zei hij, is ‘het spontaan functioneren van het leven, vrij van het verleden en vrij van elke gedachte en ervaring van de totale mensheid’.

In 1982 kwam U.G. naar Amsterdam. Gedurende 21 dagen genoten velen van zijn heldere en krachtige woorden. Tijdens die drie weken werd bijna vierentwintig uur aan gesprekken opgenomen. Henk Schonewille bewerkte de opnames en daarmee waren de ‘Give Up tapes’ een feit. Ze verspreidden zich razendsnel over de hele wereld, en omdat U.G. niet aan copyright hechtte, verschenen vele publicaties, met name in India.

De moed om te zijn wie je bent is een herziene en uitgebreide editie die is gebaseerd op de Amsterdamse opnames uit 1982. Daarnaast geven drie mensen die nauw bij U.G. betrokken waren – bovengenoemde Henk Schonewille, fotografe Julie Thayer, die meer dan twintig jaar dicht bij U.G. stond en editor Ellen Chrystal, redacteur van de tekst en U.G.’s metgezel tijdens diens reizen – de lezer nieuw inzicht in de impact die zijn woorden en daden op veel mensen heeft gehad.

U.G. toont de lezer dat de moed om te zijn wie je bent het enige is wat overblijft als je vrij bent van de last van het verleden.

Uit het boek:

Bezoeker: U.G., ben je met me eens dat je in een conflictloze staat leeft?

U.G.: Niet in conflict met de maatschappij. Dit is de enige realiteit die ik ken: de wereld zoals hij vandaag is. De uiteindelijke realiteit zoals de mens die heeft verzonnen, heeft geen enkele relatie met deze wereld. Zolang je die verzonnen realiteit blijft zoeken en probeert te begrijpen, zul je niet in het reine komen met de wereld precies zoals zij is. Alles wat je doet om aan de realiteit van de wereld te ontsnappen, maakt het lastig voor je om in harmonie te leven met de dingen om je heen.

We hebben een beeld van harmonie. Hoe in vrede te leven met jezelf – dat is een idee. Maar er is al een uitzonderlijke vrede. Wat het moeilijk voor je maakt om met jezelf in vrede te leven, is het creëren van datgene dat je ‘vrede’ noemt, en dat heeft absoluut niet te maken met het harmonieus functioneren van dit lichaam (…)

Jezelf zijn is erg gemakkelijk – daar hoef je niets voor te doen. Dat kost geen moeite of wilskracht. Maar om iets anders te zijn dan wat je bent, moet je heel veel dingen doen.

‘Hij zet je wereld op zijn kop. Er gaat een aangrijpende puurheid van hem uit, waardoor hij het verlangen naar authentieke wijsheid dat we allemaal schijnen te hebben aanspreekt. Een paradox, een mirakel, een wonder.’

– Jeffrey Moussaieff Masson