Een christen op satsang

Gesprekken over God, geloof, waarheid en illusie

Simon Schoonderwoerd

ISBN: 978-90-77228-94-4
NUR: 728
Prijs: € 25,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 168 pagina’s
 

Simon Schoonderwoerd was jarenlang op zoek naar de waarheid. De christelijke boodschap van liefde sprak hem erg aan, maar hij bleef worstelen met de letterlijke interpretatie van verschillende beelden uit de Bijbel.

Geloof en twijfel wisselden elkaar af. Eén ding bleef tijdens zijn zoektocht echter constant aanwezig: de grenzeloze verwondering over het bestaan zelf. Geleidelijk werd hem duidelijk dat het wonderlijke en niet te beschrijven besef ‘er te zijn’ de waarheid was waar hij zolang naar had gezocht.

Tijdens ontmoetingen met de Nederlandse advaita-leraren Jan van Rossum en Dick Sinnige zag hij in dat het niet gaat om conceptueel begrijpen of om spirituele ervaringen, maar dat alles wat zich voordoet verschijnt in Bewustzijn. In de Bijbel wordt dit Bewustzijn aangeduid als ‘God’, door Jezus geduid als de bron van liefde en eenheid.

Een christen op satsang geeft in dialoogvorm de ontmoeting weer tussen het christelijk gedachtegoed en de non-dualistische zienswijze van de advaita. Uit de gesprekken in dit boek blijkt dat God, onze naasten en wijzelf één en hetzelfde zijn

‘Ik vond het zeer verfrissend, verruimend, verheffend om te lezen. Een herkenning, een ontmoeting!’
Lezersreactie op bol.com

Uit het boek:

S: (…) Met vergeten bedoel ik dan niet het vergeten van een mentaal beeld of zo. Nee, het is een herinneren, een herkennen van wat nooit verdwenen was, een realiseren van het mysterie dat je ten diepste bent. Merk je dat dit ook, en misschien wel vooral, optreedt in de momenten dat we niet spreken en we, als het ware, even stilvallen?

B: Ja, die stilte heeft wel iets.

S: In de Bijbel staat dat God dáár is, waar twee of meer in zijn naam bijeen zijn. Nu is God er nooit niet, maar waar deze Bijbeltekst naar verwijst is het mysterieuze besef van Zijn dat merkbaar is tijdens dit soort bijeenkomsten. In oosterse termen worden dit soort bijeenkomsten ook wel ‘satsang’ genoemd wat zoveel schijnt te betekenen als samenzijn in waarheid. In de Bijbel wordt wel gesproken van ‘vrede die alle verstand te boven gaat’. Je hoeft het niet te begrijpen. Het is in feite nooit weggeweest.

B: Ik voel aan dat het iets met de stilte te maken heeft. Maar toch komen er constant gedachten en tegenwerpingen bij me omhoog. Soms ervaar ik ook duidelijk weerstand tegen wat je zegt.

S: Dat gebeurt gewoon en is prima. De uitnodiging die hier gedaan wordt is om te zien waar die gedachten en tegenwerpingen in verschijnen. Die bezwaren mag je ook uitspreken, dan kunnen we ze samen onderzoeken.

B: Het is onrustig in mijn hoofd. Hoe kom ik bij die stilte?

S: Die stilte is er altijd, zoals God er ook altijd is.

B: Maar ik ervaar die niet altijd. Die vrede waar jij het net over had, die ken ik wel. Die treedt soms ook op als ik aan het bidden ben.

S: Tijdens het bidden?

B: Nu je het zegt; het gebeurt als ik zelf even stilval.

S: Hoe doe je dat, dat stilvallen?

B: Dat gebeurt gewoon. De vrede die ik dan ervaar komt volgens mij van God. Ik ervaar dan als het ware zijn genade.

S: Dat is christelijk woordgebruik dat inderdaad hetzelfde omschrijft als waar wij het steeds over hebben. Je ziet dat we toch meer gemeen hebben dan je aanvankelijk dacht!