Het gebeurt vanzelf

Satsang met Isaac

Isaac Shapiro

ISBN: 978 90 7722 893 7
NUR: 728
Prijs: € 25,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 224 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  It happens by itself
Vertaling: Prema van Harte
 

In Het gebeurt vanzelf stelt Isaac Shapiro mensen voortdurend eenvoudige vragen. Hiermee leidt hij hen met veel humor en compassie terug naar hun essentie. Hij laat zien dat lijden en verwarring niets met het hier en nu te maken hebben, maar veroorzaakt worden de vereenzelviging met ons denken en voelen.
We willen de Waarheid kennen en denken dat we aan onszelf kunnen werken, onszelf kunnen zuiveren en veranderen en dat we hierdoor op een dag gelukkig zullen zijn. Maar wanneer we rustig gaan zitten, aldus Shapiro, en een ogenblik de tijd nemen om de bron van onze gedachten en gevoelens te herkennen, kunnen we mogelijk zien waar gedachten uit oprijzen en weer naar terugkeren.

Isaac: ‘Wat ervaar je tussen twee gedachten in? Het gewaarzijn zelf is onmogelijk op te merken, aangezien het geen voorwerp is. Wanneer je gewoon stil bent, merk je misschien gewaarwordingen op in het lichaam, maar hoe zit het met gewaarzijn zelf? Dat is totaal stil. En dit stille noemen we vrede. Dat is hetzelfde. Dit is het.’

 

Het gebeurt vanzelf is het levendige verslag van een aantal satsangs (bijeenkomsten).

‘Door de waarheid die ze zijn te herkennen, bloeien mensen op en ervaren ze vrede (…) Na het bijwonen van satsang met Isaac, zeggen veel mensen dat hun ervaring met dit mysterie verdiept is.’
Dick Sinnige, in het voorwoord bij het boek

Uit het boek:

We hebben het spirituele idee dat we niets zouden moeten wensen, maar dit is wensen niet te wensen. Het enige dat we moeten opmerken in wat we ervaren is wat er gebeurt wanneer we iets willen hebben. Het wordt duidelijk dat alles wat je wenst, elke verwachting, alles wat buiten dit moment valt, lijden is. Dan kun je elk genot beleven, maar je geniet vanuit een andere gesteldheid. Het is niet zo dat je iets moet vermijden. Je geniet gewoon, omdat je al in vrede verkeert. Je geniet al. Dan kan er iets anders gebeuren, omdat het niet meer uitmaakt wat er gebeurt. Maar als je achter genot aanjaagt, is je geest verward. Als je zegt: ‘Je moet geen pleziertjes najagen!’ dan helpt dat niet, want dan ben je bezig niet aan genot te denken, en dat is natuurlijk denken aan genot. Je kunt je beter nergens mee belasten, noch met doen, noch met niet doen.

Kom er eenvoudig achter wie je bent. Dan ben je een vrij mens, en kun je doen wat je wilt.

***

Er is een verhaal over een vogeltje dat naar het zuiden vloog om de winter te ontvluchten. Het was een beetje laat vertrokken en er kwam al vorst in de lucht. De energie van het vogeltje raakte op en het viel op de grond, klaar om te sterven. Een koe zag het op de grond liggen beven en voelde mededogen. Ze liep er naartoe en liet een grote koeienvlaai op hem vallen. Lekker warm. Het vogeltje warmde op en begon zich heel blij te voelen. Het zou in leven blijven! Het begon te zingen.

Een vos hoorde het zingen en liep op het vogeltje af, pakte het uit de koeienvlaai, veegde het af, stopte het in zijn bek en at het op. Dit verhaal heeft een tweevoudige moraal. De eerste is: hij die op je schijt is niet altijd je vijand, en hij die je uit de stront haalt is niet altijd je vriend. De tweede is: Wanneer je tot je nek in de stront zit, hou dan je mond dicht.