Oeverloos

Jan van den Oever

ISBN: 978-94-9141-130-4
NUR: 728
Formaat: 125 x 200 mm
Uitvoering: hardcover
Omvang: 180 pagina’s
Prijs:€ 25,99

Jan van den Oever verzorgde gedrurende ruim 25 jaar gespreksbijeenkomsten.

Tijdens deze ‘satsangs’ sprak hij met grote passie over non-dualiteit en de essentie van het bestaan. Ook benadrukt hij de totale beschikbaarheid die we in werkelijkheid zijn voor alles wat zich voordoet – vreugde en verdriet, succes en falen, en alles wat daartussen ligt. Hij spreekt zijn eigen waarheid, maar die waarheid kan altijd herkend worden als iets wat je zelf allang weet.

Na zijn debuut Ik weet niet wie ik ben zijn in dit tweede boek door Gerda van der Burg en Geert Bakker ‘de mooiste satsangfragmenten’ van Jan bijeengebracht. We worden in de teksten onder andere herinnerd aan de totale kwetsbaarheid die we in wezen zijn. En hoewel dat soms pijnlijk kan zijn, herinnert Jan ons eraan dat het wel de zoete pijn is die ons helpt om thuis te komen.

‘Zien is Zijn’ en ‘Zijn is Zien,’ dit zijn volgens Jan van den Oever inwisselbare woorden. ‘Wakker of niet wakker, dat is het. De beleving van Dit, daar is niets aan toe te voegen. Je bent toch? Je bent Aanwezig? Ken je nog iets buiten deze aanwezigheid? Dit is het! Kun jij ook nog ergens een belever van deze belevenis vinden?’

Reacties van lezers:
‘Het hele verhaal over non-dualiteit is aan Jan wel toevertrouwd. Hij is waar hij over spreekt en dat merk je aan zijn heldere woorden. De consequente weigering om het moeilijker voor te doen dan het is maakt het tot een verhaal van eenvoud, humor en diepte.’

‘Jan weet het hele verhaal mooi terug te brengen naar een “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” niveau.’

– Reacties van lezers

Uit het boek:

Je moet die enkeling zijn die een rebel wil zijn. Jullie moeten iets in je hebben wat rebels is. Ook al zie je het niet – omdat je gewoon de piepers staat te schillen en soms de lulligste baantjes hebt – je bent een rebel! Je bent eigenlijk onaangepast, anders ga je dit nooit zoeken. Je zou het niet zo zeggen, maar je bent het altijd geweest.

Je rebelsheid is een fantastisch fenomeen, dat moet je koesteren! Maar tegelijkertijd moet je weten dat je altijd tekort zult komen wat de blatende kudde krijgt. Dat zal je nooit lukken om dat ook binnen te halen, want dan moet je je rebelsheid opgeven. Als je dit niet weet, dan ga je het zien als falen. Dan ga je zien: goh, die hebben dat wel, dat is mij nooit gelukt. Nee, dank je de donder! Je rebelsheid zorgt ervoor dat dat soort dingen nooit binnengehaald kunnen worden. Als je dat ziet, dan krijg je vrede met die rebelsheid, waarvan de maatschappij in eerste instantie zegt: ‘Jij bent een minkukel, je bent vreemd, je bent anders, je past niet goed, je bent een misfit.’ Je moet die rebelsheid koesteren, het is juist de schoonheid. Er is nog nooit één zoeker geweest die geen rebel was.