‘De gewaarwording “Ik ben” wordt als eerste geboren, maar gewaarzijn zelf is het ongeborene.’

Mooji

‘De gewaarwording “Ik ben” wordt als eerste geboren, maar gewaarzijn zelf is het ongeborene. Het is geen object, objecten manifesteren zich erin, in het bewustzijn en in de geest. Gewaarzijn wordt door niets beroerd en is geen geloof. Je kunt niet in gewaarzijn “geloven”. Je kunt het alleen zijn. Niet “zijn” in de zin van “worden”, alsof er iets gedaan moet worden, maar zijn als een zichzelf onthullende waarheid. Het is het meest voor de hand liggende!’

Mooji werd in 1954 op Jamaica geboren als Anthony Paul Moo-Young. Mooji is een samenstelling van de Japanse klank ‘mu’ en de Hindi term ‘Ji”. Mu stamt weer af van het Chinese woord ‘wu’, wat ‘leegte’, ‘nietsheid’ betekent. De achtervoeging ‘Ji’ is een aanduiding van respect en genegenheid. Mooji gebruikt sinds zijn transformatie liever deze naamklank, die al in zijn achternaam verweven zit, dan zijn voornaam Tony.

In 1969 verhuisde Mooji van Jamaica naar Brixton in London, waar hij meer dan veertig jaar woonde. Hij werkte als portretschilder op straat, glas-en-lood schilder en later als leraar aan Brixton College. In 1987 ontmoette hij een christelijke mysticus. Dit had een radicale bewustzijnsverandering tot gevolg, waardoor hij in de ogen van de mensen die hem kenden, ‘een totaal ander mens werd’. Mooji zegde zijn baan en huis op, ging heel eenvoudig leven en gaf zich volledig over aan de wil van God: ‘Ik voelde dat ik op schoot zat bij God. Een diepe vrede en vertrouwen in het Allerhoogste kwamen in mijn hart op en die zijn gebleven tot de dag van vandaag.’

Mooji ontdekte de leringen van Sri Ramakrishna (1836-1886) en reisde in 1993 naar India, om Dakshineswar in Calcutta te bezoeken, de plek waar deze grote Indiase heilige heeft geleefd en onderwezen. Daar kwam hij echter nooit aan. Onderweg ontmoette hij Sri Harilal Poonja, of Papaji (1910-1997), zoals zijn volgelingen hem noemen. Mooji besefte dat deze levende leraar zijn goeroe was. Aan de voeten van Papaji, werd ‘dat wat er nog over was van een functionerend ego geheel vernietigd’, aldus Mooji.

Sinds 1999 geeft Mooji zelf satsangs en retraites en houdt hij één-op-één gesprekken op meerdere plaatsen in Europa en daarbuiten. Van over de hele wereld komen zoekers naar waarheid naar Portugal. Daar bevindt zich inmiddels de ashram Monte Sahaja, waar veel van de activiteiten plaatsvinden.

VAN DEZE AUTEUR

© Copyright - Uitgeverij Samsara