‘Er is van nature altijd een beweging in onszelf aanwezig om op te gaan, over te vloeien in dat wat groter is dan wijzelf.’

Jan van Rossum

‘Is zelfonderzoek moeilijk? Nee, iedereen kan het maar het vraagt wel een grote mate van bereidheid die, als we niet al te zeer geblokkeerd of getraumatiseerd zijn, in beginsel heel natuurlijk is. Er is van nature altijd een beweging in onszelf aanwezig om op te gaan, over te vloeien in dat wat groter is dan wijzelf.’

Jan van Rossum was van jongs af een zoeker. Na lange omzwervingen kwam hij eind jaren 1990 zijn leermeester Hans Laurentius tegen en vond in de advaita vedanta de antwoorden op zijn levensvragen. Zijn zoektocht was voorbij.
Jan: ‘Ik zie mijn leven als een “zijnsproces” van onbewust bewustzijn naar bewust bewustzijn. Alle gradaties die ertussen liggen zal ik moeten belopen, stap voor stap. De illusie een afgescheiden individu te zijn doorzien is één ding, dit inzicht in mijn leven integreren en uitdragen is een ander ding. Maar niets kan mij ervan weerhouden alles te omarmen wat er te omarmen valt, inclusief dat wat ik niet kan of wil omarmen. Al wat er speelt, speelt zich immers af in mij en ik ben groot genoeg om het allemaal te omvatten.
Wat ik ben blijft onaangetast, stralend, inwaarts verzinkend en uitwaarts uitstralend. Het mysterie dat zichzelf zowel onthult als verhult.’

Sinds 2001 houdt Jan van Rossum zelf bijeenkomsten in de vorm van vraag en antwoord (satsang) om ook anderen zich te helpen herinneren wie of wat ze in werkelijkheid zijn.

VAN DEZE AUTEUR