De helende kracht van bosbaden

Shinrin Yoku, vind innerlijke rust en
creativiteit in verbondenheid met de natuur

Julia Plevin

ISBN: 978-94-92995-33-9
NUR: 728/ 450
Prijs: € 24,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 192 pagina’s
Oorspronkelijke titel: The healing magic of forest bathing
Vertaling:  Ronald Hermsen
 

De auteur neemt je mee naar de mystieke wereld van de bomen en de natuur en vertelt je alles over de helende kracht van bosbaden.

‘Ga naar buiten het bos in. Ga naar buiten. Als je het bos niet ingaat, zal er nooit iets gebeuren en zal je leven ook nooit echt beginnen.’
– Clarissa Pinkola Estés, De ontembare vrouw

Een must voor iedereen die het contact met de natuur en het leven kwijt is. Julia Plevin leidt je het bos, de natuur in, waar ze je uitnodigt om je schoenen uit te trekken, diep te ademen en in stilte te gaan zitten contempleren, waardoor je er als
herboren en verkwikt weer uitkomt.

Julia Plevin legt uit wat bosbaden is, hoe het is ontstaan en waarom we er nu meer dan ooit behoefte aan hebben. Je reis begint zodra je het bos instapt. Dit boek is een uitnodiging die de deur voor je opent naar de wereld van interzijn – de wezenlijke verbondenheid van het Universum – en laat je vervolgens je eigen weg gaan.
Lees dit boek en probeer het zelf!

Recensie

NDB Biblion

“We lopen volkomen uit de pas, zowel met onszelf als met de aarde. Dit is de tijd om terug te keren tot onszelf en elkaar. En hier draait het bij bosbaden om”, aldus de Amerikaanse Julia Plevin. Naast schrijfster is zij jonge ondernemer en oprichter van The Forest Bathing Club. In zes delen gaat zij onder meer in op de voorbereiding, leidt zij de lezer het bos in, geeft tips over intuïtie, spiegelen en het gebruik van zintuigen. Ook het afscheid nemen en de terugkeer naar huis, na een lange tocht, krijgt aandacht. Beschouwingen, theorieën, gedachten, eigen ervaringen en achtergrondinformatie uit alle windstreken zijn prettig leesbaar en afwisselend in donkerrode en blauwe tekstkleuren afgedrukt. Met kleurenfoto’s, citaten, inleiding, Engelstalige boekenlijst, index en noten. De praktische oefeningen, tips en trucs, worden (naast een visuele lay-out) ook tussen de regels door gegeven. Licht georiënteerd op (Amerikaanse) wouden en eveneens toepasbaar op relatief korte boswandelingen.
februari 2020 – recensent: Marianne Jans

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

‘Julia Plevin kan op haar mooie poëtische manier de kracht en schoonheid van Shinrin-yoku beschrijven en biedt veel inspiratie. Het boek bevat ook prachtige foto’s van het bos en is daarmee een echt kunstwerk! Het boek is heel inspirerend en praktisch te gebruiken voor iedereen die zelf het bos in wil duiken en via de zintuigen meer in het hier en nu wil komen. Door de authentieke manier van schrijven komt ook de magie en schoonheid van natuurbeleving naar boven. In vergelijking met sommige andere bronnen ligt de nadruk hier niet alleen op de wetenschappelijk bewezen effecten van bosbaden op ons lichamelijke welzijn, maar ook de mogelijke transformaties die er door bosbaden teweeg gebracht kunnen worden op geestelijk en spiritueel niveau en het wederkerige karakter van de relatie tussen mens en natuur. De helende kracht zit immers in de relatie en de verbinding – tussen de mens en de natuur, de mens en het eigen lichaam, de mens en zijn ziel en hart en dus ook met andere mensen en de planeet. Als shinrin-yoku gids kan ik dit boek van harte aanbevelen aan iedereen die zich in de kracht en schoonheid van Shinrin-yoku wil verdiepen en wat extra inspiratie voor eigen natuurwandelingen kan gebruiken.

Katerina Novotna – Way back home – maart 2020

Recensie

‘De wezenlijke verbondenheid met het leven’

‘De korte weg naar het universum is via de wildernis van het bos.’ – Natuurbeschermer John Muir treft direct doel bij het lezen van zijn quote op de eerste bladzijdes in het boek De helende kracht van Bosbaden. Het meditatief wandelen in bos, park of zelfs langs een groenstrook wint tegenwoordig aan mondiale belangstelling. Veel mensen trekken (soms) de schoenen uit, halen diep adem en trekken in stilte het bos in om het leeftempo te vertragen en tijd te nemen om te luisteren naar de roep van de natuur. De Amerikaanse auteur Julia Plevin schreef er een uitnodigend boek over met een duidelijke structuur, waarin zij ruimte biedt voor de ervaringen en rituelen van de lezer.

In zes delen neemt Plevin je mee op weg naar bewuste verbinding met de natuur met als doel jezelf te helen. Bosbaden werkt grondend én verruimend. Het geeft kracht en moed en roept al je zintuigen wakker, aldus de schrijfster. In een bevlogen schrijfstijl met lange zinnen, verschillende quotes, weetjes, verhalen en tips krijgt Plevin het belang van bosbaden moeiteloos voor het voetlicht. Bosbaden is niet extreem fysiek en kent richtlijnen. Met de juiste intentie en enige oefening kan iedereen het en kan het overal. Geruststellend is de gedachte dat zodra je aan bosbaden begint je al ‘op je bestemming bent aangekomen’.

Voor alle hoeders van wijsheid, sjamanen, druïden, natuurmensen en stilte-liefhebbers is dit boek een warm bad van herkenning met onder anderen; de begroeting van het bos, gebeden, het in stilte en lichtvoetig belopen van de bosgrond, het aanbieden van geschenken en boom-qigong.

Het bekijken van de prachtige, paginagrote foto’s in het boek is meer dan waardevol en werkt aardend. Het geeft zelfs mensen die niet of niet eenvoudig de natuur in kunnen lopen voldoening.

Deze zeer complete ‘bosbaden-gids’ bied je, naast adviezen voor de voorbereiding en uitvoering van je innerlijke en uiterlijke reis, ook nog prikkels om je creatief te uiten en voldoende boekentips om verder in de wereld van Shinrin Yoku te duiken. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat dit niet een boek is dat je in één ruk uitleest. Het boek nodigt namelijk téveel uit om tussen het lezen door je wandelschoenen te pakken, de deur uit te gaan en het groen op te zoeken. Om daar, in rust en natuurlijke stilte, de wezenlijke verbondenheid met het leven weer op te pakken.’

Hebban.nl – Krista Feije – april 2020

Recensie

Wandelen is goed te combineren met bosbaden. Ja, je leest het goed: bosbaden. Aanvankelijk denk ik dat het gaat over een duik in een meer, maar dat is niet zo: je kunt je baden in het bos. Ik vond de titel in de nieuwsbrief van Samsara, bestel het boek direct en de volgende ochtend wordt het door de postbode op veilige afstand van mijn voordeur waar ík sta, neergelegd.
Het woord bosbaden is afgeleid van het Japanse woord shinrin-yoku. En door te bosbaden, herverbind je je met de natuur, je dompelt je onder in de weelde van de overvloed. We hebben als mensheid 99,9 procent van onze tijd doorgebracht in de natuur. Herverbinden met de natuur, met de bomen en de plantenwereld is helend voor de ziel. Aan het woord is Julia Plevin, de auteur, woonachtig in Noord-Californië. Haar bos staat vol met sequoia’s.
Terwijl de eerste hoofdstukjes lees, zie ik de paden voor me die ik hier elke dag loop. Ik zie de talrijke paden op mijn vele tochten door de natuur van andere landen, de sequoia’s in Californië, de fjorden in Noorwegen, de steenwoestijnen in New Mexico, de Grand Canyon in Colorado. Ik zie mij lopen over de uitgestrekte heidevelden in Schotland. Toen liep ik nog wel 15 kilometer achter elkaar…
Bosbaden daar is toch wel iets anders dan in het magere stukje bos dat mijn woonplek omzoomt.

vive-levenskunst.nl – Lenie van Schie – april 2020