De Vrije Wil

Sam Harris

Oorspronkelijke titel: Free Will
Vertaling: Ronald Hermsen
ISBN: 978-94-91411-47-2
NUR: 730
Normale prijs: € 18,90
Formaat: 175 x 105 mm
Uitvoering: hardcover
Omvang: 120 pagina’s

In dit inzichtelijke, persoonlijke en provocerende boek toont Sam Harris aan de hand van de neurowetenschap, psychologie en ervaringen uit zijn eigen leven dat het hebben van een vrije wil een illusie is.

Zo toont weten- schappelijk onderzoek hersenactiviteit aan 300 miliseconde voordat een persoon ‘besluit’ zich te bewegen. En werd bewezen dat sommige bewuste beslissingen al 10 seconden eerder het bewustzijn binnenkomen. Maar het geloof in vrije wil raakt aan bijna alles wat wij mensen juist en waardevol vinden. Hoe kun je nadenken over rechtspraak, politiek, overheid, religie, relaties, moraal en ook over gevoelens van spijt of prestatie, als je er niet eerst vanuit gaat dat iedereen zelf de bron is van z’n gedachten en acties?

Zoals alle boeken van Sam Harris zal ook De vrije wil de lezer niet alleen verontrusten, maar ook aanzetten tot diep nadenken. Lees het, de keuze is niet aan jou.

Sam Harris (1967) is een Amerikaanse filosoof. Hij werd bekend met Van God Los (Arbeiderspers) en publiceerde
verder o.a. Het huidige moment: spiritualiteit zonder religie (Uitgeverij Nieuwezijds) en Waarom je nóóit moet liegen (Atlas|Contact).

De vrije wil is de eerste titel in de fondslijn Filosofie van Samsara.

Lees hier het voorwoord van Dick Swaab

‘Briljant en geestig, maar daardoor niet minder scherp en diepgravend. In De vrije wil laat Sam Harris zien dat hij met 13.000 woorden meer kan zeggen dan anderen met 100.000.’

– Oliver Sacks

Samsara is onderdeel van de Ambassade Groep