Nisargadatta Maharaj in woord en beeld

Nisargadatta Maharaj

ISBN: 978-90-77228-60-9
NUR: 728
Prijs: € 28,99
Uitvoering: hardcover/ met illustraties
Formaat: 200 x 200 mm
Omvang: 128 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  The wisdom-teachings of Nisargadatta Maharaj, a visual journey
Vertaling:  Maggy Wishaupt

Samensteller:Matthew Greenblatt

 

Nisargadatta Maharaj in woord en beeld is een bloemlezing uit gesprekken die tussen 1977 en 1979 werden opgenomen, maar nog niet eerder in druk zijn verschenen. De gesprekken zijn onderzoeken, nirupana’s in de oorspronkelijke tekst, een term die door Nisargadatta zelf is vertaald als ‘inzicht in je ware aard – in dat wat ze is en hoe ze zich manifesteert – dat is de betekenis van het woord nirupana.’ Deze nirupana’s bevatten de kernprincipes van Nisargadatta’s leer.

Twee jaar lang bezocht Dinkar Keshav Kshirsagar Nisargadatta twee keer in de week in de kleine ruimte op de bovenverdieping van zijn huis. Hier vonden de gesprekken tussen deze wijze en de geestelijke zoekers altijd plaats.

Kshirsagar schreef de gesprekken heel precies op met de bedoeling ze thuis dieper te bestuderen. Nisargadatta zag dit, nam de aantekeningen door en vroeg Kshirsagar om ze onder zijn medeleerlingen te verspreiden.

Bij al deze gesprekken had Nisargadatta slechts één doel: de zoeker terugbrengen naar de ultieme vraag ‘Wat is de ware aard van het bewustzijn van “ik-ben” dat we dagelijks bij het wakker worden ervaren?’

Doordat Nisargadatta zelf zo onwankelbaar in het Zelf was gevestigd, wist hij altijd duidelijk en spontaan het juiste antwoord op het juiste moment te geven.

Dit boek staat vol met deze meditatieve pareltjes van zijn leer. De zeldzame en unieke foto’s in het boek geven iets weer van het leven van Nisargadatta en de sfeer waarin hij zijn heldere boodschap doorgaf. In de heldere inleiding vertelt Matthew Greenblatt kort iets over leer en leven van deze grote advaita vedanta-leraar.

Lezersreacties op amazon.com :

Koop dit boek! De energie springt van de bladzijden vol prachtige citaten en bijpassende foto’s. Het is alsof je met Nisargadatta opwandelt terwijl je tegelijk kennis maakt met zijn diepe inzicht.

 

De fantastische foto’s en prachtige citaten brengen de leer samen, waardoor je kennis maakt met een soort verloren wereld. Soms lijkt het namelijk wel alsof het tijdperk van de nederige leraar die er niet zit voor zijn ego of om geld te verdienen, voorgoed is verdwenen.

Uit het boek:

Je ware aard gaat elke beschrijving te boven.

Je kunt haar niet kennen via je denken,

en toch bestaat ze.

Ze is de oorsprong van alles.

***

Aan elke actie

ligt een bepaald denkbeeld ten grondslag,

dat ook verantwoordelijk is voor het verloop ervan.

Het is allemaal een spel van denkbeelden in actie,

waarbij je jezelf voor de doener houdt.

***

Alles wat een naam heeft is onderhevig aan tijd.

Met het ervaren van ‘ik ben’ ontstaat ook de tijd.

De tijd laat je zijn eigen film zien.

Jouw bestaan maakt er deel van uit.

***

Alhoewel Zelfrealisatie op

veel manieren kan worden beschreven,

kan degene die het ervaart niet beschreven worden.

Zuivere kennis

kan niet door een ander

worden overgedragen,

ze komt ongevraagd.

Ze is degene die luistert.

Ze is je ware aard.