Chinese geneeskunde voor iedereen

Oude wijsheid en praktische tips voor afweer,
vitaliteit en optimale gezondheid

Mindi Counts

ISBN: 978-94-92995766
NUR: 861
Prijs: € 24,90
Uitvoering: paperback, full colour
Formaat: 15 x 23 cm
Omvang: ca. 368 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Everyday Chinese Medicine: Healing Remedies for Immunity, Vitality and Optimal Health
Vertaald uit het Engels door: Egbert van Heijningen
 
Deze praktische gids bevat een schat aan tips voor lichamelijke balans en optimale gezondheid. Het boek maakt je in heldere taal wegwijs in de theorie van de Vijf Elementen en andere wijsheid uit de 2000 jaar oude Chinese geneeskunde.
Aan de hand van de seizoenen, de elementen en de organen van het menselijk lichaam leer je begrijpen wat jouw individuele lichamelijke behoeftes zijn en hoe je een energetische en fysieke balans bereikt. Het boek staat vol eenvoudig te bereiden recepten, tips voor zelfhulp en beproefde geneesmiddelen op basis van kruiden.
In het kort:
• Een schat aan tips voor lichamelijke balans en optimale gezondheid
• Maakt duidelijk welke patronen in jouw leven en eetgewoontes bepalend zijn
• Tips en ervaringen om een energetische en fysieke balans te ondersteunen

Recensie

Prachtig handboek

‘De traditionele Chinese geneeskunde is een meer dan drieduizend jaar oude traditie die behalve in China zelf ook populair is in andere oosterse én inmiddels ook in vele westerse landen. Centraal in deze geneeskunde staat een holistische kijk op het lichaam die uitgaat van het vrijelijk stromen van de levensenergie door de meridianen en een goede balans tussen yin en yang. Het heeft een eigen vorm van diagnose (o.a. bekijken van je tong) en behandelingen bestaan uit bijvoorbeeld acupunctuur, acupressuur en natuurlijke medicijnen op basis van kruiden. In het oosten wordt veel meer gefocust op het voorkomen van ziekte en onbalans door het gebruik van natuurlijke supplementen. Hier in het westen zijn we gewoon ziekte te bestrijden en dan synthetische medicatie te gebruiken. Westerse geneeskunde richt zich op ziekte terwijl de oosterse zich focust op gezondheid.

Mindi K. Counts is holistisch therapeut, kruidkundige en heeft een master in acupunctuur. Zij is tevens auteur van het lijvige handboek Chinese geneeskunde voor iedereen. Het is op hoogwaardig glanspapier gedrukt en bestaat uit 3 delen: een algemeen deel over het begrijpen van de Chinese geneeskunde, praktische tips voor alle seizoenen en tenslotte veelvoorkomende vormen van onbalans en hoe deze te genezen. Het geheel wordt gecomplementeerd met een register en zeer handige bijlagen over de acupressuurpunten, voedingssupplementen en kruiden.

In zeer begrijpelijke taal helpt Counts je te leren leven met je natuurlijke energie, te luisteren naar je lichaam en onderliggende oorzaak van ziekte en onbalans aan te pakken. Middels een test bepaal je wat jouw voornaamste (constitutie) element is: water, hout, vuur, aarde of metaal. Met deze wetenschap kun je optimaal gebruik van het boek maken. Een bijkomend groot voordeel is dat Counts de westerse geneeswijze niet onbenoemd laat en in de recepten rekening houdt met de haalbaarheid van het maken. Een klein nadeel kan zijn dat de genoemde aanbevolen merken niet makkelijk in Nederland verkrijgbaar zijn. Echter met een beetje zoeken zijn er prima alternatieven te vinden.

Hoewel je altijd een deskundige zou moeten raadplegen, kun je heel ver komen met dit handboek. Het combineert geestelijke en spirituele niveaus van gezondheid en gaat niet slechts van het lichamelijke uit. Een heel compleet werk waarin veel praktische tips en informatie over stress, psychische aandoeningen, spijsvertering, energiehuishouding slaapstoornissen, voedsel en intoleranties, leven met de seizoenen en zelfzorg. De opbouw is aangenaam en overzichtelijk. Dit is zo’n boek uit de categorie: heel veel waar voor je geld.’

Hebban.nl – Marjan van Druenen – februari 2021