Chinese geneeskunde voor iedereen

Oude wijsheid en praktische tips voor afweer,
vitaliteit en optimale gezondheid

Mindi Counts

ISBN: 978-94-92995766
NUR: 861
Prijs: € 29,99
Uitvoering: paperback, full colour
Formaat: 20 x 23 cm
Omvang: ca. 390 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Everyday Chinese Medicine: Healing Remedies for Immunity, Vitality and Optimal Health
Vertaald uit het Engels door: Egbert van Heijningen
 
Deze praktische gids bevat een schat aan tips voor lichamelijke balans en optimale gezondheid. Het boek maakt je in heldere taal wegwijs in de theorie van de Vijf Elementen en andere wijsheid uit de 2000 jaar oude Chinese geneeskunde.

Aan de hand van de seizoenen, de elementen en de organen van het menselijk lichaam leer je begrijpen wat jouw individuele lichamelijke behoeftes zijn en hoe je een energetische en fysieke balans bereikt. Het boek staat vol eenvoudig te bereiden recepten, tips voor zelfhulp en beproefde geneesmiddelen op basis van kruiden.
In het kort:
• Een schat aan tips voor lichamelijke balans en optimale gezondheid
• Maakt duidelijk welke patronen in jouw leven en eetgewoontes bepalend zijn
• Tips en ervaringen om een energetische en fysieke balans te ondersteunen

Recensie

NDB Biblion

Informatief, rijk geïllustreerd holistisch zelfhulpboek betreffende traditionele Chinese geneeskunde (TCM) voor een breed lezerspubliek van de Amerikaanse therapeute in de integrale geneeskunde en vijf-elementenacupunctuur. TCM is millennia oud en gebaseerd op vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de manier waarop deze zich manifesteren in de natuur en in de kringloop van de seizoenen. Zo wordt je immuunsysteem en je vermogen tot zelfgenezing versterkt. Via een vijf-elelementenacupuncturist en kruidengeneeskunde genas ze van depressies, werd deskundige en studeerde contemplatieve psychologie. Dit maakt haar geschikt om de materie adequaat aan de westerse lezer uit te leggen. Na een inleiding volgen hoofdstukken over helende seizoensgebonden voedingsadviezen en recepten, een zestal veelvoorkomende vormen van onbalans (bijvoorbeeld emotioneel of in de spijsvertering) en verschillende bijlagen (o.m. voedingssupplementen en yin-en-yangreiniging), noten, bronnen en register. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in preventieve gezondheidszorg en tijd willen nemen om oorzaken aan te pakken en niet gaan voor snelle symptoombestrijding.

juni 2021

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

Prachtig handboek

‘De traditionele Chinese geneeskunde is een meer dan drieduizend jaar oude traditie die behalve in China zelf ook populair is in andere oosterse én inmiddels ook in vele westerse landen. Centraal in deze geneeskunde staat een holistische kijk op het lichaam die uitgaat van het vrijelijk stromen van de levensenergie door de meridianen en een goede balans tussen yin en yang. Het heeft een eigen vorm van diagnose (o.a. bekijken van je tong) en behandelingen bestaan uit bijvoorbeeld acupunctuur, acupressuur en natuurlijke medicijnen op basis van kruiden. In het oosten wordt veel meer gefocust op het voorkomen van ziekte en onbalans door het gebruik van natuurlijke supplementen. Hier in het westen zijn we gewoon ziekte te bestrijden en dan synthetische medicatie te gebruiken. Westerse geneeskunde richt zich op ziekte terwijl de oosterse zich focust op gezondheid.