CoBrA aan de gracht

Esther Schreuder

ISBN: 978-94-91411-13-7
NUR: 646
Prijs: € 38,99
Formaat: 240 x 288 mm
Uitvoering: hardcover/full colour
Omvang: 216 pagina’s
Druk: 2e druk

Eind 2015 verscheen CoBrA aan de gracht, een beschrijving van de bijzondere, persoonlijke Cobra-collectie van Wouter Schopman.

Kunsthistoricus Esther Schreuder beschreef deze collectie van deels onbekende werken van Theo Wolvecamp, Corneille, Karel Appel, Asger Jorn, Anton Rooskens, Lucebert, Hugo Claus, Mogens Balle en vele anderen, die een plaats heeft in het Ambassade Hotel in Amsterdam. Mede door de persoonlijke visie van een gepassioneerd verzamelaar, laat deze uitgave ‘nieuwe’ Cobra-paden zien die afwijken van de ge- schiedschrijving en de interpretatie in de kunsthisto- rische standaardwerken. De nadruk in dit boek ligt op wat de kunstenaars over zichzelf en over elkaar hebben gezegd. Zo wordt het goed mogelijk hun karakters te schetsen en hun visies in hun eigen woorden te laten horen.

Cobra aan de gracht is uitermate geschikt voor een groot publiek en geeft een verfrissende kijk op een groep kunstenaars waarover al heel wat boeken zijn verschenen.

Recensie

Passie voor Cobra

‘Iedere verzamelaar heeft een eigen visie, verzamelt vanuit zijn eigen gevoel, of laat zich adviseren door specialisten. Een bijzondere verzameling is die van verzamelaar Wouter  Schopman (1952), die op gevoel koopt. Over zijn verzameling gaat het boek Cobra aan de gracht, geschreven door Esther Schreuder.

“Ik stond als aan de grond genageld en met kippenvel over mijn hele lichaam. Het was op de tentoonstelling van de kunstcollectie van Karel van Stuijvenberg in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam in 1988”

Bovenstaande schrijft Wouter Schopman. De passie, het avant-gardistische karakter en het lef dat de kunstenaars in een toch wel bekrompen tijd van net na de oorlog hadden, inspireerden hem. Hij ontmoette Martin Visser (meubelontwerper en wellicht de allereerste verzamelaar van werk van de Cobragroep) en Alice de Jong die samen met haar man Hans een prachtige collectie Cobra bezat (dochter en kunstenares Jacqueline had een relatie met Asger Jorn) en hij begon te verzamelen.

Inmiddels omvat de collectie meer dan achthonderd Cobra-werken, die de gasten van het Ambassade Hotel aan de Herengracht (vandaar de titel Cobra aan de gracht), waarvan Schopman de eigenaar is, kunnen bekijken. Heerlijk toch om in de lobby het keramisch werk van Corneille te zien, ’s ochtends wakker te worden onder een gouache van Lucebert of een tekening van Carl-Henning Pedersen, of te dineren terwijl je omringd wordt door schilderijen van Theo Wolvencamp.

Cobra aan de gracht is een toegankelijk geschreven boek, mooi vormgegeven door Adri Colpaart. Het boek is rijk geïllustreerd met werken die merendeels onbekend zijn en een aantal werken uit de collectie wordt van een toelichting voorzien. Zo’n collectie maakt je hongerig en je wil hem op zijn minst eens zien. Ik heb alvast een kamer in het hotel geboekt om Cobra op een andere manier te beleven.’

uit de recensie op De leesclub van alles – Jan Stoel – juni 2020