Cobra in Vogelvlucht

Willemijn Stokvis

ISBN: 978-94-9141-131- 1
NUR: 646
Prijs: € 27,90
Formaat: 240 x 288 mm
Uitvoering: hardcover/full colour
Omvang: 128 pagina’s

Ook beschikbaar in het Engels

Cobra A Brief History
Vertaling: Vivien Cook
ISBN: 978-94-9141-132-8
NUR: 646
Prijs € 27,90
Formaat: 240 x 288 mm
Uitvoering: hardcover/full colour
Omvang: 128 pagina’s

De kunstenaarsgroep Cobra (1948-1951) is de belangrijkste avant-garde- beweging van het Europa van na de Tweede Wereldoorlog. De oprichters waren afkomstig uit Denemarken, België en Nederland. Met hun directe en spontane manier van schilderen, hun eigenzinnige theorieën en vele uitingsvormen, inspireerden de leden, onder wie Asger Jorn, Pierre Alechinsky, Constant, Corneille en Karel Appel, vele andere kunstenaars. Voor Cobra stond het experiment voorop. Net als kinderen werkten de kunstenaars zonder vooropgezet plan en met veel fantasie en kleur.

Ze lieten zich tijdens het creatieproces inspireren door mythen, kindertekeningen, volkskunst, de prehistorie, oosterse kalligrafie, primitieve kunst en kunst van geesteszieken. Ook werkten zij samen op één doek, één papier of op één muur, en combineerden schrift en beeld op een vrije manier. Cobra is uitermate betekenisvol geweest voor zowel het Nederlandse als het internationale kunstklimaat.

Willemijn Stokvis, Cobra-deskundige en auteur van vele publicaties over de groep, schetst in Cobra in vogelvlucht helder en bondig niet alleen de geschiedenis van de beweging, maar ook de verhouding van deze Europese beweging tot het internationale gebeuren in de kunst. Het unieke beeldmateriaal waarmee dit boek daarnaast is verlucht maakt het tot een kleinood voor iedere liefhebber van moderne kunst.

Recensie

‘Drie jaar CoBrA, maar wat een impact’

‘De meerwaarde van dit boek zit hem vooral in het unieke beeldmateriaal zoals de Oprichtingsverklaring van 8 november 1948 (in Parijs ondertekend door Christian Dotremont, Joseph Noiret, Asger Jorn, Karel Appel, Constant en Corneille), foto’s van de Eerste en Tweede Tentoonstelling van Experimentele Kunst (in het Stedelijk van Amsterdam en het Paleis van Schone Kunsten in Luik), de iconische foto van de kunstenaars voor het Stedelijk Museum in 1949, foto’s van de huizen die de kunstenaars samen beschilderden, een aantal bladzijden uit het Cobra-tijdschrift en heel veel afbeeldingen van werk van de kunstenaars die tot de groep behoorden. De energie spat er van af.

Dit alles is samengebracht in een gebonden uitgave, met een harde kaft en smaakvol en speels vormgegeven door Adri Colpaart.

Cobra in Vogelvlucht is een pareltje, een uitgave van het Ambassade Hotel Amsterdam in samenwerking met uitgeverij Samsara.’

Jan Stoel – De leesclub van alles – mei 2020