Daan Hijskraan

Marieke van Diepen & Anna van Diepen

ISBN: 978-94-93228-69-6
NUR: 280
Prijs: € 14,90
Uitvoering: Hardcover
Formaat: 24 x 34 cm
Omvang: ca. 36 pagina’s
Omslagontwerp: Erik Thé
Leeftijdscategorie: 4+
Een origineel, innemend verhaal over een bijzondere hijskraan.

Daan Hijskraan gaat over een hijskraan die een droom heeft. De vogels uit dit boek zien in Daan Hijskraan gewoon een hijskraan waar je lekker in kunt zitten, uitkijkend over Amsterdam. Maar Daan voelt zich niet ‘gewoon een hijskraan’. Hij voelt zich te groot, te ver en te hoog. Pas als er op een dag een bijzondere vogel langskomt en vertelt over het land waar zij vandaan komt, waar bomen groeien zo groot als hijskranen, realiseert Daan dat hij zijn hele leven al één grote wens heeft: hij wil vrienden die net zo groot zijn als hijzelf! Hij wil niets liever dan naar het land van de bijzondere vogel gaan om die te vinden. Maar een hijskraan kan zichzelf niet verplaatsen, dus hij vraagt de vogels om hulp.

Soms voel je je anders dan hoe anderen je zien. Soms heb je het gevoel dat je er niet helemaal bij hoort. Als het je dan lukt om dit gevoel te ontrafelen zou het weleens kunnen dat een droom de waarheid wordt.

Recensie

Stoere bink heeft ook gevoelens

Een juweel van een boek is het, alleen al door de grootte. Ik legde het naast de andere prentenboeken in mijn kast. Daan de hijskraan is 2 cm langer dan het langste prentenboek.

En terecht. Je kan het niet maken als schrijver en tekenaar om zo’n joekel van een hijskraan in de hoofdrol te zetten op een flutboek van halfslachtige hoogte. Hulde dus aan uitgeverij Samsara books voor dit afwijkende formaat, wat waarschijnlijk de kosten van de drukkerij tot oncomfortabele hoogtes heeft opgejaagd.

Maar dan heb je ook wat. Daan valt meteen op de omslag al op door de details. De hijskraan stoer en zo strak als een scheermes getekend, reikend naar de zon. De gebouwen eronder zijn modern, de hangende katrol ook scherp uitgelicht tegen de oranje/gele avondhemel. Maar het uiteinde van Daan is vrolijk omhuld met zwarte vogels, vermoedelijk kraaien. Die vogels zijn belangrijk.

Daan is aan het werk. Zijn hoofd, de cabine met de zwenkarm, komt boven de wolken. Aan de zwenkarmkatrol (altijd al willen schrijven, zo’n woord) hangt een enorme stalen balk, en op het allerbovenste puntje van Daan, viert de familie kraai een feestje!

“Dan komt er op een dag een nieuwe vogel mee. Een prachtige vogel die héél mooi kan zingen, Ze zingt over haar land, het land achter de regenboog.”

Terwijl de schitterend gekleurde nieuwe vogel dit vertelt, zitten de kraaien op Daan’s dwarsbalk ademloos te luisteren. En niet aleen de vogels. Ook Daan is geraakt door het verhaal. Sterker: hij krijgt een verlangen. Dat moet voor een stalen hijskraan ongebruikelijk voelen.

Hoe dat verder gaat, moet de gelukkige bezitter van dit boek zelf maar lezen. En vooral aan de hand van de tekeningen zien. Elke bladzijde is weer een nieuw vergezicht op prachtige details, luchten, bomen, vogels (natuurlijk), bomen en Daan. Schitterend getekend, leuk verhaal. Ook als je boekenkast te klein is: kopen dat boek.

Nico Voskamp – april 2022