Dansende leegte

Adyashanti

ISBN: 978-94-91411-01-4
NUR: 728
Prijs: € 27,90
Uitvoering: hardcover/ 2e druk
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 300 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  Emptiness dancing
Vertaling: Prema van Harte
 

Dansende leegte is een verzameling opmerkelijke gesprekken tussen de spirituele leraar Adyashanti en een groep van zijn leerlingen. Deze gesprekken zijn gebundeld omdat ze onderwerpen en thema’s behandelen die direct aan de orde komen wanneer mensen onderzoeken wat bewustwording, bevrijding en de belichaming daarvan inhoudt.

Daarnaast vertelt Adyashanti over enkele van zijn directe verlichtingservaringen. Deze geven een inzicht in de ervaringswereld die zich opent voor een zelfgerealiseerde. Die wereld wordt gekenmerkt door kwaliteiten als onschuld, openheid, liefde, besef van vergankelijkheid, harmonie, vrede, diepte en vrijheid.

Adyashanti’s werk richt zich op het direct ervaren van wie we zijn. Want, zegt hij: ‘Hoe kun je verlichting kennen, als je niet eens weet wat je bent?’ In zijn unieke overdracht van waarheid en vrijheid, geeft hij aanwijzingen die leerlingen naar deze ontdekking – de realisatie van hun ware aard – kunnen leiden.

‘Luisterend naar Adyashanti wordt dat wat heel moeilijk en ingewikkeld lijkt heel eenvoudig en herkenbaar.’
www.satyamo.nl

‘Zijn manier van zen-onderricht is oprecht, direct, vrij van zen-jargon en verwijst naar een universele waarheid.’
recensie op bol.com

Uit het boek:

Verlichting betekent je bewust worden van wat je werkelijk bent en dat dan zijn. Realiseer en wees het, realiseer en wees het. Realisatie alleen is niet genoeg. De voltooiing van zelfrealisatie is zijn, en dat betekent handelen, doen en tot uiting brengen wat je beseft. Dit houdt heel veel in en is een geheel nieuwe manier van leven – leven in en als werkelijkheid, in plaats van leven volgens de geprogrammeerde ideeën, overtuigingen en impulsen van de dromende geest.

De waarheid is dat je al bent wat je zoekt. Je zoekt naar God, met zijn ogen. De waarheid is zo eenvoudig en schokkend, zo radicaal en taboe dat ze makkelijk over het hoofd wordt gezien als je zo druk bezig bent met zoeken. Misschien heb je in het verleden wel gehoord wat ik zei, en misschien geloof je het zelfs wel, maar mijn vraag is: Heb je het met je hele wezen gerealiseerd? Leef je het?

Mijn spreken is bedoeld om je wakker te schudden, niet om je te vertellen hoe je nog beter kunt dromen. Je weet hoe je nog beter kunt dromen. Afhankelijk van je mentale en emotionele staat op dat moment, kan ik heel vriendelijk en mild tegen je zijn, of niet zo vriendelijk en mild. Misschien voel je je beter nadat je met me gepraat hebt, maar dat hangt samen met wakker worden. Word wakker! Jullie zijn allemaal levende boeddha’s. Jullie zijn goddelijke leegte, het oneindige niets. Dit weet ik omdat ik ben wat jullie zijn, en jullie zijn wat ik ben. Laat alle ideeën en beelden in je geest varen, ze komen en gaan en worden zelfs niet door jou opgewekt. Dus waarom zou je zoveel aandacht aan je verbeelding schenken wanneer je op dit moment de werkelijkheid kunt realiseren?

Denk nu niet dat ontwaken het einde is. Ontwaken is het einde van het zoeken, het einde van de zoeker, maar het is het begin van een leven vanuit je ware aard. Dat is een totaal andere ontdekking – het leven geleefd vanuit eenheid, belichamend wat je bent, een menselijke uitdrukking van eenheid zijn. Er is geen sprake van dat jij het Ene wordt; jij bent het Ene. De vraag is: ben je een bewuste uitdrukking van het Ene? Is het Ene zich bewust geworden van zichzelf? Herinner je je weer wat je werkelijk bent? En als dat zo is, leef je er dan naar? Leef je echt bewust als het Ene?