De diepere betekenis van yoga

Het oorspronkelijk lichaam

John Stirk

ISBN: 978 94 9141 199 1
NUR: 726
Prijs: € 27,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 15 x 23 cm
Omvang: 256 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  The Original Body
Vertaling:  Ananto Dirksen
 

De diepere betekenis van yoga is het resultaat van veertig jaar persoonlijk onderzoek naar de samenhang van lichaam en geest. Het werkboek, vol met aanwijzingen en oefeningen, geeft een helder en uniek inzicht in hoe het lichaam van binnenuit werkt en hoe de fysieke ontwikkeling ondersteund kan worden.

Het boek geeft daarbij een oorspronkelijke en zeer gede­tailleerde biomechanische benadering van het menselijk organisme. Die innerlijke samenhang en het begrijpen daarvan is de essentie van yoga. Alleen als die samenhang, het oorspronkelijke lichaam dus, wordt begrepen, ben je in staat de juiste oefeningen voor jouw lichaam te doen.

Het is een waardevolle gids voor leraren en leerlingen op het gebied van yoga en voor iedereen die in de innerlijke en uiterlijke werking van het lichaam geïnteresseerd is. Het boek leert stap voor stap een dieper gevoel van het lichaam te ontwikkelen, om dan zelf de werkzaamheid van wervels en spieren te ervaren, zodat de beoefening zichzelf trans­formeert in een ervaring die uitstijgt boven yoga als methode.

Recensie

NDB Biblion

De diepere betekenis van yoga : het oorspronkelijjk lichaam / John Stirk ; illustraties Lisa Joffe & Nicola Fee ;
vertaald uit het Engels door Ananto Dirksen. – Amsterdam : Samsara, [2019]. – 239 pagina’s : illustraties ; 26  cm.

De Engelse yoga-leraar en osteopaat met veertig jaar ervaring schreef dit boek specifiek voor yoga-leraren. Hij beschrijft de ontwikkeling van de beweging vanuit het oer-lichaam. Hij leert hoe je bewogen kunt worden door het lichaam zelf in plaats van te bewegen. De oerbeweging van het ruggenmerg is het uitgangspunt; van daaruit onthult het oorspronkelijke lichaam zich. De ademhaling is daarbij het belangrijkste instrument.
Zo ontvouwt zich een manier van bewegen die de basis is voor een krachtige manier van yoga (TriYoga). Als je dat begrijpt, kun je de juiste oefeningen voor jouw lichaam doen. Bevat enkele zwart-witillustraties van houdingen en anatomische modellen. Het is een erg filosofisch boek , maar ook een werkboek, waarmee je het diepere gevoel voor het lichaam kunt leren. Je moet wel zijn methode en manier van denken begrijpen.

Recensent: A. Jeeninga, huisarts, mei 2019

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

‘…Dit werkboek geeft een helder en uniek inzicht in hoe het lichaam van binnenuit werkt en hoe de fysieke ontwikkeling ondersteund kan worden. In het soefisme is het ademhalen het belangrijkste instrument om naar binnen te gaan en de oorspronkelijke beweging te stimuleren. De adem als brug die de uiterlijke wereld verbindt met de innerlijke.

John Stirk gaat in zijn werkboek hier dieper op in. Stap voor stap laat hij je kennis maken met de werking van wervels en spieren, zodat de combinatie van ademhalen en fysiologische werking van de oefeningen niet alleen leiden tot een diepere impact, maar de beoefening zelfs transformeert in een ervaring die uitstijgt boven de yoga als methode. Het  lichamelijke werk fungeert als doorgang naar een nieuwe ervaring. Hoe voel je je als je wordt meegesleurd door een golf van vrijkomende spanning, als je het laatste beetje lucht uitademt, als gewaarwordingen, emoties en gedachten met elkaar versmelten, nadat je je vertrouwde zelfgevoel hebt losgelaten?  Als we yoga beoefenen stijgen wij boven vrijwillige activiteit uit en komen dan in de ruimte  van de onvrijwillige activiteit. Door van de huid naar de wervelkolom te gaan, van de ruimte om ons heen naar de diepere innerlijke ruimte, worden we door onszelf heen en aan onszelf voorbij gebracht. Voor John Stirk is yoga beoefenen dan ook moed tonen voor het willen aanboren van wat potentieel in ieder mens aanwezig…’

uit de recensie in Soefie gedachtes – Theo Kauffman – 2020