De dood is slechts een droom

Hoop en zingeving aan het einde van het leven

Christopher Kerr

ISBN: 978 94 92995 94 0
NUR: 770
Prijs: € 24,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 256 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Death is But a Dream
Vertaling: Ronald Hermsen
Dit prachtig geschreven boek vol levensechte personen en verhalen, is een ode aan ons vermogen om van het sterven een diep en betekenisvol proces te maken. De dood is slechts een droom levert een belangrijke bijdrage aan ons inzicht in het grootste raadsel van de geneeskunde en de mensheid.

Christopher Kerr is arts in een hospice. Al zijn patiënten sterven. Toch heeft hij voor duizenden mensen gezorgd die met de dood voor ogen spraken over liefde en genade. Naast de realiteit van de fysieke dood vinden ongeziene processen plaats die juist heel levensbevestigend zijn. Deze ervaringen aan het einde van het leven worden vaak ‘echter dan echt’ genoemd.

Aan de hand van gesprekken met meer dan 1400 patiënten en ruim tien jaar aan gegevens, toont Kerr aan dat de dromen en visioenen kort voor het overlijden buitengewone ervaringen zijn, die het stervensproces humaner maken en het leven zijn betekenis teruggeven.

Christopher Kerr is directeur en hoofd van de medische staf van Hospice Buffalo. Hij behaalde een master en PhD in neurobiologie en rondde zijn studie interne geneeskunde af aan de University of Rochester. Zijn onderzoek kreeg internationale aandacht, onder andere in The New York Times, The Atlantic Monthly en op de BBC.

‘Indringend en empathisch (…) Dit troostende handboek brengt stervenden en hun dierbaren gemoedsrust, en schetst tegelijkertijd leerzame portretten van terminale patiënten voor mensen die werkzaam zijn in de reguliere en aanvullende zorg.’
Review in Publishers Weekly

‘Het eerste boek dat de waarde erkent van betekenisvolle dromen en visioenen die troost en verlichting bieden in het aangezicht van de dood.’
Review op www.goodreads.com

‘In dit fascinerende boek ontmoeten we stervenden van wie de dromen – zowel verdrietige als zachtmoedige – een krachtig en schitterend medicijn voor je ziel blijken te zijn zowel voor die van hen als die van ons.’
Steve Leder, auteur van More Beautiful Than Before –
How Suffering Transforms Us

Recensie

NDB Biblion

Dit boek gaat over hoop en zingeving aan het einde van het leven. Het boek beschrijft aan de hand van zeer veel voorbeelden het belang van levenseinde-ervaringen voor stervenden en hun familie. Het gaat hierbij om sterke dromen en visioenen, die veel mensen aan het einde van hun leven beleven. Zulke dromen en visioenen geven stervenden en hun familieleden vaak hoop en troost en dragen bij aan een goede overgang naar het hiernamaals. Ook spelen ze een positieve rol bij de achterblijvers. De hoofdauteur is directeur en hoofd van de medische staf van Hospice Buffalo. In samenwerking met collega’s, wetenschapsbeoefenaars, patiënten en hun familieleden deed hij veel onderzoek naar het voorkomen van levenseinde-ervaringen en de rol die zij spelen tijdens de laatste levensdagen van de patiënt en daarna bij de achterblijvers. De co-auteur is professor Engels aan de universiteit van Buffalo. Zij fungeerde met name als klankbord bij het schrijven van het boek.

Recensent: Henk Verburg – december 2021

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.