De eend die maar niet knipperde
Alex Latimer
Vertaald door Bette Westera
Doe mee met deze onmogelijke niet-knipper-wedstrijd in dit hilarisch grappige prentenboek.
Zie je die eend daar? Je kunt de hele dag naar hem kijken zonder hem te zien knipperen. Wat je ook probeert – roepen, grapjes maken, zielige verhalen vertellen – het werkt niet. Blijf kijken en dénk er niet aan om zelf te knipperen, geen moment!
Door de uitgesproken toon van de schrijver en de onverstoorbare koppigheid van de eend spelen kinderen het spelletje maar al te graag mee… Je wilt toch zeker niet verliezen van een eend! Voor kinderen vanaf drie jaar
‘Peuters en kleuters, opgelet! Zijn jullie klaar voor een uitdaging? Eend staat al op jullie te wachten. Denk je dat je kunt winnen? Echt niet! Wedden van niet? O wacht, je weet natuurlijk nog niet wat de uitdaging is. Nou, hier komt die dan. Eend kan heel, heel, heel lang zijn ogen openhouden zonder ook maar één keer te knipperen. Maar als je zeker wilt weten of hij echt niet knippert, dan moet je minstens net zo lang je ogen openhouden. Helemaal tot het einde van het verhaal. Denk je dat je dat kunt?
Goed, dan gaan we beginnen. Wie het eerst knippert heeft verloren. Maar eend kan dat echt heel goed. En als je ook maar één keer je ogen even dicht doet, zal je nooit weten of eend niet stiekem ook zijn ogen dicht heeft gedaan. O ja, nog één ding. Natuurlijk mag je heel goed je best doen om eend te laten verliezen. Je mag brullen of proberen hem aan het schrikken te maken. Dus als je denkt dat het je gaat lukken, dan kunnen we beginnen. Klaar?
De eend die maar niet knipperde is hilarisch. Niet alleen vanwege zijn grappige kop, maar ook door alle manieren die voorbij komen om hem te laten knipperen. Je kunt zelfs met een beetje fantasie zelf allerlei dingen verzinnen. En je kunt het boek ook gebruiken als basis voor een spel met jonge kinderen. Kunnen ze bijvoorbeeld een heel zielig verhaal vertellen of juist een hele grappige mop? Wie kan het hardst brullen? En wie kan stiekem toch heel snel met zijn ogen knipperen, zodat die geen tel eend uit het oog verliest?
Natuurlijk kun je het ook gewoon als een grappig leesboek gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je eigenlijk geen fantasie hebt, maar wel heel leuk kunt voorlezen. Maar het allerleukst is toch om samen met de jonge lezers te proberen om eend te betrappen. Want misschien zal je hem toch nog een keertje met zijn ogen zien knipperen. Je weet maar nooit.
Een heerlijk, vrolijk, interactief prentenboek voor een hoop lol.’
Libris.nl – Kinderboek van de Maand juni
‘Voor een écht grappig en speels voorleesmoment, neem je voortaan het boek De eend die maar niet knipperde uit de kast. De verteller gaat een wedstrijdje aan met een eend die al de hele dag niet heeft geknipperd. Het doel is om samen met je kind(eren) de eend wel aan het knipperen te krijgen door te roepen of een verhaal of mop te vertellen. Zoals verwacht zien we wel subtiele tekenen dat de eend alles hoort (een traan of glimlach). Maar knipperen, nee, dat zit er duidelijk niet in.
Met zijn minimalistische teken- en vertelstijl bouwt Latimer dit interactieve gebeuren perfect op naar een fantastisch einde waar kinderen zot op zullen zijn! Ik zie er zelfs een kans in om met jonge kinderen te filosoferen over liegen of geheimen. Stel de laatste vraag maar eens aan je kinderen en kijk wat ze antwoorden…
Er wordt niet alleen met de voeten van de verteller gespeeld (je bent gewaarschuwd!), maar ook met het lettertype en de lay-out. De afwisseling tussen een paginagrote eend en de eend op kleine miniatuurtjes werkt goed en dwingt de luisteraar tot goed kijken. Een geweldig leuk prentenboek met een knipoog dat geen enkel kind zal kunnen weerstaan.’
Denkkaravaan.be – juni 2023