De eerste veertig dagen

Voeding en inspiratie voor de kersverse moeder

Heng Ou

ISBN: 978-94-92995490
NUR: 850
Prijs: € 25,99
Uitvoering: hardcover, full colour
Formaat: 20 x 23 cm
Omvang: ca. 240 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  The first forty Days – The Essential Art of Nourishing the New Mother
Vertaling:  Minou op den Velde
 

De eerste veertig dagen na de geboorte van een kind zouden een essentiële en bijzondere periode van rust en herstel moeten zijn voor de jonge moeder. De postpartum-ervaring van auteur Heng Ou inspireerde haar om dit boek – vol waardevolle tips rondom het zorgen voor de moeder in de eerste veertig dagen na de geboorte – te creëren. De basis van dit boek vormt haar ervaring met Zuo Yuezi, een vaste periode van ‘cocooning’, waarin een vrouw thuisblijft en zich concentreert op genezing en binding met haar baby.

Omdat moderne moeders er vaak toe worden gedwongen of zelf kiezen om voortijdig ‘aan het werk te gaan’’ na de bevalling van hun baby, staan zij vaak alleen met de fysieke en emotionele uitdagingen van deze nieuwe fase in hun leven. Dit boek biedt voor de eerste veertig dagen een bron van verbinding en herkenning, met waardevolle voedingstips en ondersteuning in deze emotioneel turbulente periode.

Het boek bevat zestig eenvoudige recepten, die het lichamelijke herstel versterken door middel van gezonde maaltijden, snacks en kalmerende en lactatie bevorderende theesoorten. Naast de voedingsrecepten biedt dit boek warme en bemoedigende adviezen over hoe om te gaan met de grote veranderingen tijdens de postpartum periode, zoals de veranderingen in je relatie en het genieten van de betekenis van zwangerschap en geboorte.

De eerste veertig dagen is fraai geïllustreerd om zowel inspirerend als rustgevend te zijn, maar het is bovenal een praktische gids voor alle nieuwe en aanstaande moeders en een perfecte bondgenoot tijdens de eerste weken met een nieuwe baby.

‘Dit boek is inspirerend voor de jonge moeder en haar ondersteunend netwerk. Het draagt in belangrijke mate bij aan de bewustwording over het belang van een stressvrije en verbindende kraamtijd.’
– Ingrid Bal
voorzitter, trainer en coördinator van het Postnatal Support Network

Recensie

NDB Biblion

‘De kraamtijd wordt in elke cultuur anders beleefd. In deze ‘gids’ geeft de auteur voedings-, geestelijke en sociale adviezen voor de eerste zes weken. Oude en nieuwe gewoonten, Oosterse en Westerse culturen vinden hierin elkaar. De Chinees-Amerikaanse schrijfster en moeder start met het beschrijven van haar eigen kraamtijd. Na hoofdstukken over de zwangerschap met adviezen voor erná en de bevalling gaat ze uitgebreid in op de kraamtijd. Voeding is hierbij een belangrijk onderdeel. Na gedetailleerde uitleg over inkoop van basisvoedsel met hun werking en keukengerei volgen de recepten met veelal Chinese invloeden. Ze zijn niet al te ingewikkeld en naast werking geeft ze ook adviezen hoe te bewaren. Een informatief boek dat vele moeders en familie laat zien dat deze tijd (bijna) net zo belangrijk is als de voorgaande maanden.’

C. Witjens-v.d. Burg- oktober 2020

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.