De Heilige Spiegel

Ontmoetingen tussen therapeut en client

John. J. Prendergast

ISBN: 978-94-9141-161-8
NUR: 728
Prijs: € 25,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 120 x 125 mm
Omvang: ca. 320 pagina’s
Oorspronkelijke titel: The Sacred Mirror. Nondual Wisdom and Therapy
Vertaling: Prema van Harte
 

Wat is de invloed van een ongeconditioneerde geest op de moderne psychotherapie? Wat gebeurt er als therapeuten een ‘heilige spiegel’ zijn voor de essentiële natuur van hun cliënten en niet alleen de inhoud van gedachten, gevoelens en gewaarwordingen reflecteren, maar gewaarzijn zelf?

De auteurs in dit boek kijken met een frisse blik naar de mogelijkheden van psychotherapie en laten zich hierbij inspireren door hun directe ervaring en non-dualistisch onderricht uit oosterse en westerse tradities. De twaalf bijdragen aan dit boek tonen de lezer dat psychotherapie een manier kan zijn om te ervaren dat onze ware natuur ten diepste vrij en vreugdevol is.

De één noemt het een benadering, de ander wijsheid, therapie of inzicht. De doorgewinterde therapeuten Dan Berkow, Stephan Bodian, Dorothy Hunt, Sheila Krystal, Lynn Marie Lumiere, Richard Miller, John Prendergast, John Welwood, Jennifer Welwood en Bryan Wittine onderzoeken samen met de vernieuwende westerse spirituele leraren Adyashanti en Peter Fenner belangrijke kwesties op het raakvlak van psychologie en spiritualiteit vanuit een non-dualistisch gezichtspunt.

Alle auteurs in dit boek beschrijven hun inzichten en ervaringen met non-dualistische wijsheid en psychotherapie op een eigen, unieke manier. Iedere bijdrage belicht een belangrijk raakvlak en samen vormen ze één inspirerend geheel, dat de lezer kan aanzetten zelf op onderzoek te gaan om tot inzicht te komen in de eigen natuur.

‘Een briljante verzameling, een introductie tot de wijsheid van de ongeconditioneerde geest. Een grensverleggend werk, van groot belang voor alle psychotherapeuten die het potentieel van het Zelf willen onderzoeken.’
Stephen Cope, maatschappelijk werker (LICSW), verbonden aan het Kripalu Center for Yoga and Health en auteur van o.a. Authentiek leven, Yoga and the Quest for the True Self en Will Yoga and Meditation Really Change Your Life?

‘Werkelijkheid, Zelf, ongeconditioneerde geest, ontwaken, aanwezigheid, stilte, leegte, zijn, non-dualiteit; als dit woorden zijn die u aanspreken in relatie tot psychotherapie, dan zult u dit boek zeker kunnen waarderen.’
Jerry Katz, oprichter van de Nonduality Salon en auteur van Non-Dualiteit.

Uit het boek…

De Inleiding

Nu we de eenentwintigste eeuw zijn binnengegaan zien we een steeds inniger gesprek ontstaan tussen westerse psychotherapeuten en leraren van oosterse spirituele richtingen (1) Dat gesprek speelt zich af op een aantal verschillende niveaus tegelijk.

Recensie

Dit deskundig en goed geschreven boek stelt de vraag hoe ontwaken psychotherapeuten en psychotherapie beïnvloedt. Ervaren klinisch psychologen zoals Stephan Bodian, Sheila Krystal en John Prendergast vertellen hoe ze non-dualiteit definiëren en toepassen in hun praktijk en geven een aantal mooie voorbeelden hoe ze met hun cliënten werken.

Ook wordt de kritische opinie van twee vernieuwende westerse non-duale leraren gevraagd, Adyashanti en Peter Fenner, over het samengaan van spiritualiteit en psychologie. Zoals Adyashanti duidelijk stelt en in het boek een aantal keer door de psychologen herhaald word: om dit in je praktijk te kunnen toepassen moet je zelf wakker zijn. Fenner suggereert ook dat non-duale therapie focust op “het opwekken van een ervaring van de ongeconditioneerde geest voor therapeut en cliënt, en het blijven bevorderen van die ervaring”.

Dit rudimentaire boek is als een gesprek onder vrienden waarbij elk deelt hoe hij dit nieuwe terrein ziet; het is een exploratie van de reis tot zover. Het was een grote opluchting om de boodschap te lezen: “Er is geen non-duale therapie en er bestaat geen reeks van instructies die je kunt volgen om het te doen.”

In essentie gaat dit boek over relaties. Zoals John Welwood schrijft: “Op het menselijke plan evolueren en ontvouwen onze levens zich door het relatieve spel van dualiteit – ook bekend als relaties.” We kunnen dit intern vermijden door geen relatie met ons lichaam te ontwikkelen en daarmee de wonderen van onze belichaamde levende ervaring mis te lopen, en extern door onszelf de bereidheid te ontzeggen om te engageren in de warboel van de prachtige complexe wereld waarin we leven. Maar waarom zouden we dat doen?

Prendergast suggereert dat de oorzaak hiervan in onze kindertijd ligt door de noodzaak om gezien en verwelkomd te worden. Hij citeert Winnitcott, een vooraanstaande Engelse psycholoog, die observeerde: “Als een kind in het begin van zijn leven een gelaat ontmoet dat steeds niet op hem reageert, zal een echte fysieke spiegel later ervaren worden als iets om naar te kijken maar niet om in te kijken.

Terwijl ik het boek las werd ik herinnerd aan het moment dat ik als prille boeddhistische monnik gevraagd werd of ik geïnteresseerd was in psychotherapie. Ik had naar mijn persoonlijkheid gekeken maar er niet in gekeken. Ik negeerde het verzoek terwijl ik terugkeerde naar mijn hut in het bos. “Ik heb dat niet nodig,” zei mijn innerlijke dialoog, en: “Er is niets mis met me, en trouwens, de Boeddha’s leer over niet-zelf, over bewustzijn, geneest alles, nietwaar?” Spoedig daarna begon ik met groepstherapie, daarna een op een, en nu volg ik supervisie. Het veranderde mijn leven en terugblikkend is er niets veranderd – hoe zou dat kunnen?

De Heilige Spiegel is de dynamische dans tussen therapeut en cliënt waarbij misschien voor de eerste keer de cliënt als geheel wordt gezien, terwijl de therapeut kan ontspannen in niet-weten.

Voor psychotherapeuten en coaches is dit een belangrijk boek om te lezen en is het een hulp om te reflecteren op je eigen stijl van betrokkenheid. Voor cliënten die vastzitten in therapie biedt het hoop dat je het proces kunt voltooien. Voor diegenen die vastzitten in spiritualiteit biedt het perspectief, en de advaita-experts worden gerustgesteld dat er werkelijk niets te doen valt.

Na de uitstekende introductie vind je misschien dat het boek na het derde hoofdstuk een beetje in herhaling vervalt, maar het is het waard dit lange boek tot het einde toe te lezen en de nuances te zien hoe non-duale aanwezigheid kan worden gebruikt. Ik kijk ernaar uit om de volgende compilatie te lezen!

Tijdschrift InZicht – februari 2018

Amaranatho