De hoofdloze weg

Zen en de herontdekking van onze identiteit

Douglas Harding

ISBN: 978 94 92995 90 2
NUR: 102
Prijs: € 15,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 10 x 15 cm
Omvang: ca. 102 pagina’s
Oorspronkelijke titel: On Having no Head
Vertaald uit het Engels door: Han van den Boogaard
Omslagontwerp: Hester van Toorenburg
Op een dag, begin jaren 1940, loopt een keurig sprekende Engelse architect met de naam Douglas Harding over een bergpad in de Himalaya. Plotseling komt hij erachter dat hij geen hoofd heeft. ‘Dit is geen goeddoordachte openingszin, geen woordgrap alleen maar bedoeld om de aandacht te trekken,’ schrijft hij in dit prikkelende kleinood De hoofdloze weg, dat inmiddels zo’n 60 jaar oud is. De kern van zijn werk zijn de experimenten – bewustzijnsoefeningen
die je uitnodigen om te zien wie je bent. Ze omzeilen woorden en verwijzen direct, non-verbaal, naar je ware natuur.

Douglas Harding (1909-2007), was een Brits filosoof, auteur en mysticus. Hij studeerde vervolgens architectuur in Londen en werkte eerst in Engeland en later in Indië. Op 33-jarige leeftijd doet hij naar eigen zeggen een ontdekking over de aard van bewustzijn die hij de ‘hoofdloze toestand’ noemt en die zijn leven een andere wending geeft.

Recensie

NDB Biblion

Douglas Harding is een van de grote schrijvers en denkers over bewustzijn en non-dualiteit: de stroming die streeft naar zuivere waarneming, zonder persoonlijke waardering of oordeel. Dit boekje is een vertaling – voor het eerst – van een boek van Harding (een Engelsman) uit de jaren veertig. Het is een klassieker, de basis van vele latere boeken van Harding. In dit boek legt hij stap-voor-stap uit hoe waarnemen zonder hoofd, dat wil zeggen zonder oordeel, zonder context, zelfs zonder gedachten, ons werkelijke zijn en onze werkelijke identiteit openbaart. Hij verbindt dit aan inzichten en ervaringen uit de oosterse spiritualiteit en de middeleeuws-christelijke spiritualiteit zoals van Meister Eckhart. Hiervoor zijn verschillende bewustzijnsoefeningen beschreven. Het is een klein boekje (gebonden, in pocketformaat) met een stevige inhoud. Een waardevol boek, maar geen eenvoudige kost. Om het te lezen is bekendheid nodig met het thema non-dualiteit en het begrip ‘ware natuur’.

september 2021

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.