De magie van planten

Kruidengeneeskunde in de dagelijkse praktijk

Christine Buckley

ISBN: 978 94 93228 00 9
NUR: 428
Prijs: € 28,90
Uitvoering: hardcover
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 256 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Plant Magic
Vertaling: Egbert van Heijningen
 
Stap in de wilde wereld van geneeskrachtige planten. Waar? Vlak
voor je eigen voordeur!

Vraag jij je weleens af: wat is dat nu precies, kruidengeneeskunde? Of: welke wilde planten kan ik veilig eten en waar vind ik die? Dan is dit het boek voor jou: een veldgids voor welzijn en gezondheid, vlot geschreven door kruidengeneeskundige Christine Buckley, en boordevol nuchtere wetenswaardigheden plus praktische tips.

Van kattenkruid tot weegbree en van brandnetels tot rozemarijn, in dit boek vind je alles wat je weten moet voor een goedgevulde kruidenapotheek. Ontdek hoe je wonden verbindt met ‘onkruid’ uit je achtertuin, hoe je een kruidenthee samenstelt die wonderen doet voor je seksleven en hoe je de kracht van planten kunt inzetten voor een momentje van broodnodige rust.

Christine Buckley weet niet alleen alles van planten en kruiden, ze is ook een ervaren kok en beeldend kunstenaar. Als auteur heeft ze meegewerkt aan online publicaties zoals Well+Good, Kitchn en Healthyish en als kunstenaar aan tentoonstellingen van MoMA Studio en de Biënnale van Honolulu. Ze heeft gekookt in een aantal van de beste restaurants van New York. Christine kreeg haar opleiding in kruidengeneeskunde in het CommonWealth Center for Holistic Herbalism en het Center for Herbal Studies.


Enkele quotes over ‘De magie van planten’

‘Toegankelijk, georganiseerd, betrokken… Een nuttig inleidend
werk en een eeuwige naslaggids.’
Review in Library Journal

‘In De magie van planten neemt Buckley ons volledig mee in de
praktijk van kruidenkunde en toont ze hoe we een betekenisvolle
relatie met de plantenwereld om ons heen kunnen cultiveren.’
BookPage

Recensie

NDB Biblion

De auteur is opgeleid in kruidengeneeskunde en wordt gepresenteerd als ervaren kok en beeldend kunstenaar. Zij beschouwt planten als ‘onze meest betrouwbare bondgenoten’ en kruidengeneeskunde (of ’traditionele geneeskunde’) als ‘het bevorderen van de gezondheid door middel van preventie, waarbij gebruik wordt gemaakt van het helend vermogen van de natuur en het zelfhelend vermogen van het lichaam’. Het boek is bedoeld voor wie hiermee zelf aan de slag wil, en geeft adviezen voor het ‘wildplukken’ van planten met geneeskrachtige eigenschappen, recepten voor het bereiden ervan, waarschuwingen voor wat er in dit verband verkeerd kan gaan en een overzicht van mogelijke (bij)werkingen. Het woord ‘magie’ in de titel van het boek slaat voornamelijk op de onvermoede en soms verrassende lichamelijke en psychische effecten van deze geneeskunst. Context, voorbeelden en maatgeving van porties in dit rijk geïllustreerde boek zijn nogal Amerikaans, net als de literatuurlijst en websites die genoemd worden. Met register.

recensent P.O. Kampschuur – november 2021

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.