De rechtstreekse weg

Dertig oefeningen om tot ontwaken te komen

Adyashanti

ISBN: 978 94 93228 31 3
NUR: 728
Prijs: € 25,90
Uitvoering: hardcover
Formaat: 15 x 23 cm
Omvang: ca. 272 pagina’s
Omslagontwerp: Hester van Toorenburg
Oorspronkelijke titel:  The Direct Way
Vertaling: Han van den Boogaard
 

Adyashanti wijst de weg naar de vele dimensies van ontwaken.

Voor de bekende leraar Adyashanti bevat ieder moment de mogelijkheid van spiritueel ontwaken. Maar wat betekent het eigenlijk om ‘te ontwaken’ voor de waarheid van wie we zijn? En wat is er nodig  om die mogelijkheid te herkennen?

In De rechtstreekse weg biedt Adyashanti een reeks van 30 oefeningen om in contact te komen met de onbekende dimensies van jezelf, en mje daar steeds bewuster van te worden. Van het simpelweg opzeggen van de woorden ‘Ik ben’ tot het onderzoeken van het spirituele hart en helemaal verder tot de fundamentele grondslag van het bestaan. De oefeningen benadrukken dat het proces van ontwaken bestaat uit ‘vele vluchtige inkijkjes die vele keren ervaren worden’. Adyashanti sluit de lessen af met praktische aanwijzingen over het integreren van transcendente ervaringen in het dagelijks leven, zoals in je carrière, persoonlijke doelen en intieme relaties. Niemand ervaart ontwaken op dezelfde manier. In De rechtstreekse weg brengt Adyashanti tientallen wegen naar spiritueel inzicht naar voren, maar kun je ook een bewustzijn ontdekken dat zo weids is als de hemel en zo persoonlijk als de diepte van je hart.

Recensie

NDB Biblion

Klein en overzichtelijk boekje over non-duale bewustzijnsontwikkeling, dat wil zeggen: het ervaren van bewustzijn en het loslaten van ego-bewustzijn. Over non-dualiteit bestaan veel boeken. De meeste boeken zijn theoretisch. Het zijn min of meer leerboeken. De benadering van Adyashanti is gericht op oefeningen. Na een korte inleiding bevat het boek 30 meditatieve oefeningen. Elke bewustzijns-oefening is beschreven op ca. drie pagina’s. Het zijn praktische, duidelijke oefeningen die meerdere keren herhaald kunnen worden. De opzet van het hele boek is sober en duidelijk. Hiermee onderscheidt Adyashanti zich van de meer uitbundige stijl van veel andere Amerikaanse auteurs op dit gebied. Door de directe, oefeningsgerichte benadering is dit boek anders dan de doorgaans theoretisch/beschouwende boeken over non-dualiteit. Hierdoor is het boek ook toegankelijk en waardevol voor lezers die minder bekend zijn met dit onderwerp, maar zich wel betrokken voelen bij spiritualiteit. Tiende boek van deze spirituele leraar uit de Verenigde Staten.

Recensent: C.M. van Luijk – januari 2022

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

Boeddhistisch Dagblad

Angst voor omwegen

In zijn nieuwe boek “De rechtstreekse weg” beschrijft Adyashanti 30 oefeningen waarmee een mediterende zichzelf in contact kan brengen met de dimensie van het geestelijk ontwaken. Het woordje “weg” is de vertaling van het Engelse “way”, wat meer dan in het Nederlands de betekenis heeft van manier of methode. Het zijn dus 30 methodes om zonder omwegen je geest zo ver te krijgen dat deze zich openstelt voor de leegte. Deze methodes verschillen van de al bestaande doordat ze direct zijn, er zijn geen omwegen, er is niets overbodig, volgens de typisch Amerikaanse neiging “to cut the crap”. Een probleem is wel dat bij alle oefeningen juist wordt afgeraden om  doelgericht te werk te gaan en zonder doel kun je ook niet rechtstreeks op je doel afgaan. Op de kaft prijkt een gouden cirkel en een cirkel is juist in wezen een eindeloze omweg. Daarnaast mogen we niet vergeten dat het streven rechtstreeks toegang te geven tot het ontwaken in het boeddhisme niet uniek is. Met name in de tradities van de Dzongchen en de Mahāmudra, maar ook in het zenboeddhisme, zijn er tal van teksten geschreven die een directe benadering pretenderen van het nirvāṇa.