De vaginabijbel

Alles over de vulva en de vagina en het verschil tussen mythe en medische realiteit

Dr Jen Gunter
met een voorwoord van Daan Borrel

ISBN: 978 94 92995 88 9
NUR: 865
Prijs: € 29,99
Uitvoering: paperback met flappen
Formaat: 15 x 23 cm
Omvang: ca. 446 pagina’s
Oorspronkelijke titel: De Vagina Bible
Vertaling: Minou op den Velde
Omslag ontwerp: Hester van Toorenburg

In dit tijdperk van clickbait, pseudowetenschap en influencers kun je makkelijk overspoeld raken. Hoe scheid je nu de feiten van de fictie?

Gynaecoloog Jen Gunter, een deskundige op het gebied van vrouwenzorg – en de populairste arts op internet – schiet te hulp met een boek dat mythes ontkracht en vrouwen informeert en bekrachtigt.

Ontdek de waarheid over:
• Het vaginale microbioom
• Genitale hygiëne, glijmiddelen, en mythes en misvattingen over hormonen
• Hoe voeding de vaginale gezondheid beïnvloedt
• Cosmetische chirurgie voor de vagina
• Welke veranderingen je kunt verwachten tijdens de zwangerschap, na de bevalling en in de menopauze
• Hoe de geneeskunde vrouwen tekortdoet door symptomen weg te wuiven
Plus:
• Strings versus kant: het beste ondergoed voor een gezonde vagina
• Hoe je de beste tampon kunt kiezen
• De clitoris in al haar glorie en de mythe van de g-spot
… En nog veel meer


Enkele quotes over ‘De Vaginabijbel’


‘Auteur Jen Gunter behandelt in haar boek veel belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld wat is de functie van schaamhaar, de verschrompeling van de vagina als je seks hebt en de noodzaak tot een zorgregime voor vulva en vagina. En nog veel meer. Het is een leerzaam boek… Het is een zeer informatief boek dat meer dan compleet is. Overzichtelijk ook, het ligt inmiddels op mijn nachtkastje.’
uit de recensie van Xaviera Hollander, maart 2021 in de Gay Krant


‘Koop dit boek als je een vagina hebt of er af en toe ook maar enigszins bij eentje in de buurt bent.’
Ayelet Waldman, New York Times-bestsellerauteur


‘Dit boek is alles wat je altijd wilde weten maar nooit durfde te vragen.’
Imani Gandy, Rewire News


‘De vaginabijbel – Jen Gunters vlotte, gedetailleerde, grappige en wijze gids voor vrouwelijke gezondheid – zou een standaardwerk moeten zijn voor elke vrouw die betrouwbare informatie zoekt over haar lichaam. Ik zeg dit niet vaak, maar het is een onmisbaar boek.’
Deborah Blum, New York Times-bestsellerauteur

Recensie

NDB Biblion

De auteur is gynaecoloog en schrijft voor The New York Times en is gastvrouw van de show ‘Jensplaining’. Dit is de vertaling van de Canadese editie uit 2019. Na een korte introductie over de bouw en functie van de vrouwelijke voortplantingsorganen, waaronder zwangerschap en bevalling, komen alle onderwerpen aan de orde, variërend van hygiëne, medische problemen, soa’s, stamcellen en de vagina, vaginale cannabisproducten tot vulvaire cosmetische chirurgie. De informatie wordt met veel humor gebracht. De auteur slaagt erin vooral veel mythen aan de kaak te stellen en pseudowetenschap te onderscheiden van wetenschappelijke feiten. Zelfs komt het gebruik van katoenen ondergoed versus zijde aan de orde. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een conclusie waarin het hoofdstuk wordt samengevat in een aantal punten. De zwart-wittekeningen geven een goede ondersteuning van de tekst. Bedoeld voor zowel vrouwen als mannen. Bij alle 46 hoofdstukken wordt Engelstalige medisch-wetenschappelijke literatuur opgegeven, vooral tijdschriftartikelen. Het bevat een uitgebreide index.

recensent B. Baljet – november 2021

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Wat een boek, wat een bijbel. Want een bijbel is het echt: dik en onmisbaar, het zou in elk huishouden aanwezig moeten zijn.

Pluspunt: Gunter is al bijna 30 jaar gynaecoloog dus je kan er van op aan dat de info in dit boek ook klopt. In deze bijbel lees je alles over de vulva en vagina en nog zo veel meer. Gunter heeft een missie en die missie is: alle mythes (veelal gecreëerd door het patriarchaat) rondom de vrouwelijke gezondheid de wereld uithelpen. Dit doet ze op een enthousiaste, aanstekelijke, duidelijke, begrijpbare, feministische en vaak humoristische manier.