De Verhalendief
Graham Carter
vertaald door Edward van de Vendel
– Stimuleert jonge kinderen om te lezen
– Illustrator is o.a. bekend van werk in The New Scientist, The Guardian en The Sunday Times.
– Eerdere prentenboek op shortlist voor Waterstones Children’s Book Prize 2020
“De verhalendief” is een prachtig geïllustreerde avontuur dat kinderen de magie van verhalen laat proeven. Kijk alleen die cover eens, daar kan serieus geen kind of ouder voorbij lopen in de boekhandel, het glimt en glinstert je tegemoet. Boeken nemen je mee naar een andere wereld, laat je ronddwalen op de mooiste plekken en laten je verdwijnen in spannende avonturen. Dit prentenboek laat kinderen de kracht van verhalen zien, want er is ZOVEEL moois. Sommige kinderen zullen misschien dezelfde vraag hebben als de grote gele octopus, want wat moet je nu precies met boeken? Het hoofdpersonage Olivia kan dat perfect uitleggen aan de hand van dit prentenboek.
‘Allereerst! Hoe mooi is de omslag van dit boek! Er gebeurd veel aan de voorkant; we zien Olivia als duiker op de kaft van een boek en ook al een vleugje van de verhalendief. De kleuren zijn harmoniserend en dan wordt er nog gewerkt met supermooie blauw/groene folie. Alleen al op de kaft van dit boek wordt je verliefd!
Het verhaal is daarnaast even gelukkigmakend. Olivia gaat regelmatig met haar vader naar de bibliotheek. Op de terugweg valt er plots een boek recht in de handen van een reuze octopus. De octopus weet niet wat hij in handen krijgt. De hele stad lijkt gepassioneerd te zijn door boeken maar de octopus snapt er niets van. Hij begint alle boeken te stelen om er zo achter te komen wat er zo speciaal is aan die vreemde boeken. Olivia trekt haar stoute schoenen aan en gaat hetgeen ze geleerd heeft in de vele boeken gebruiken om de stad te redden!
Dit verhaal heeft zo een mooie achterliggende boodschap. Het gaat over hoop, tweede kansen, vergeving en de magie van boeken. Als boekenliefhebber voel je door dit verhaal je passie voor boeken aanwakkeren. En wat is er mooier dan dat je deze boodschap kunt verkondigen aan (jouw) kinderen.
Carter heeft een schrijfstijl die ideaal is om voor te lezen. Er zijn stiltes en woorden die extra benadrukt kunnen worden om spanning in het verhaal te creëren waardoor het heel levendig wordt. De afbeeldingen zijn kleurrijk en gedetailleerd. Er is veel ruimte om de afbeeldingen uit te pluizen samen met de kinderen. Een avontuurlijk verhaal over de liefde voor boeken en een prachtige vriendschap.’
Hebban.nl – Shel Wildvang – november 2020
‘(…) Graham Carter brengt in zijn nieuwe boek de kracht van verhalen tot leven. De kleurrijke illustraties met ongelofelijk veel details zijn een lust voor het oog. Deze illustraties maken ook echt het verhaal. De leuke tekst ondersteunt de tekeningen en maakt het verhaal helemaal af. Het loont de moeite op de prenten echt in detail te bekijken, want je blijft keer op keer nieuwe dingen ontdekken. Ga je mee op zoek naar de auteur en zijn gezin die ergens in het verhaal opduiken? (…)’
Het Boekenrijk – Maite – november 2020
Nadat een octopus kennis heeft genomen van het verschijnsel boek, is geen exemplaar meer veilig voor hem: hij grist het uit handen van de lezers, waardoor er in korte tijd geen boek meer op het eiland te vinden is. Niemand weet wat hij tegen deze verhalendief moet doen, behalve een klein meisje, Olivia. Zij maakt gebruik van alle kennis die ze uit boeken opdeed om de dief op het spoor te komen. En ze bedenkt een slim plan om in de toekomst iedereen te laten genieten van verhalen, ook de octopus. Prentenboek met gekleurde, dynamische illustraties van verschillende groottes, uitgevoerd in gemengde techniek, waarbij de tekst meestal opgenomen is in de afbeelding. Het omslag bevat letters en afbeeldingen in reliëf en elementen met glanslak en folie. Fijn verhaal over de magie van het lezen en het belang van het delen van verhalen. Vanaf ca. 5 jaar.
maart 2021
NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.