De weg van bevrijding

Een praktische gids voor spirituele verlichting

Adyashanti

ISBN: 978-94-91411-10-6
NUR: 728
Uitvoering: hardcover
Formaat: 135 x 175 mm
Omvang: 112 pagina’s
Oorspronkelijke titel: The way of liberation
Vertaling: Prema van Harte

Prijs:  €25,90

We zijn niet de persoon die we denken te zijn. De weg van bevrijding is bedoeld als herinnering aan wat we wél zijn en als gids om ons ervan bewust te worden dat we ons slechts inbeelden dat we de persoon zijn die we denken te zijn.

De weg van bevrijding bestuderen is jezelf bestuderen. Jezelf bestuderen betekent niet dat je meer kennis toevoegt aan de ideeën over jezelf, maar dat je alle gebruikelijke bepalende kenmerken waarmee je jezelf meestal associeert wegneemt, zoals naam, ras, geslacht, beroep, maatschappelijke status en verleden, zowel als alle psychologische oordelen die je over jezelf hebt. Wanneer het zelf is afgepeld tot zijn essentiële kern, is alles wat daarover te zeggen valt: ‘ik ben; ik besta.’ En dan is de vraag: Wat is dan de ik die bestaat?

Dus wees gewaarschuwd, het toepassen van dit onderricht kan schadelijk zijn voor je overtuigingen, je geest in de war brengen en je ego van streek maken. Het doel van Adyashanti’s leer is dat je je bewust wordt van de absolute aard van de werkelijkheid, haar verwezenlijkt en er zo volledig mogelijk naar leeft. Zo’n verlichtingservaring gaat uiteindelijk wel gepaard met een gevoel van diepe vrede, liefde en welbevinden, maar dit zijn de bijproducten van de verlichte staat, niet het doel.

De weg van bevrijding is een bondige, praktische gids voor spirituele bevrijding.

‘Dit boek vat op goede wijze de kern van Adyashanti’s leer samen.’
Lezersreactie op bol.com

‘Dit compacte boek bevat de basisprincipes voor zelfonderzoek en verdieping, namelijk: De Vijf Fundamenten, Drie Richtinggevende Ideeën en de Kernoefeningen.’
Lezersreactie op amazon.com

Uit het boek:

Onderzoek elke vraag langzaam en met overleg. Plaats elke vraag in de stilte van je wezen. Zoek niet naar snelle antwoorden. Trek geen overhaaste conclusies. Laat daarentegen elke vraag je verborgen overtuigingen en meningen blootleggen. Kijk naar elke manier waarop de gehechtheid aan je geest jezelf en anderen leed bezorgt. Breng elke vraag die de geest stelt naar de basis van stilte. Mediteer erover, overweeg hem; neem de tijd. Beantwoord hem niet met je denken. Zit stil, met alleen de vraag. Wees heel, heel stil.

Wees, vol van liefde voor de waarheid, niet verbaasd als al je verborgen aannames, al je overtuigingen, al je meningen, al je oordelen, alles wat je uit de tweede hand hebt gehoord, door onderzoek wordt verteerd. En wees niet verbaasd als de meeste van je spirituele ideeën ook worden verteerd, want juist onze spirituele opvattingen beschermen ons het meest effectief tegen de echte spirituele ervaring.

Je beste hulpmiddel is je oprechtheid en je verlangen naar waarheid boven alles. Misschien ben je keer op keer geschokt door hoe diep de illusie zit die je vindt en ontdekt in jezelf, maar fixeer je er nooit op en veroordeel jezelf nooit. Accepteer, vergeef en ga door, want je ware zijn is oneindig en absoluut. Het bestaat nu evengoed als het ooit bestond of ooit zal bestaan. Hou je staande in de gewijde vuurzee van onderzoek en laat die je ontvankelijk maken voor de zetel van alle wijsheid, geboren uit geest. Alleen waarheid zal overleven; al het andere zal ten ondergaan.

Het is treurig dat zo weinig mensen hun gehele tijd van leven aan de waarheid wijden. De meesten gaan maar tot een zeker punt en nemen dan genoegen met minder dan het totaal opgeven van alle afgescheidenheid. Uiteindelijk krijgen we allemaal waar we de meeste waarde aan hechten en als we geen genoegen vinden in wat we hebben gekregen, zouden we beter eens goed kunnen kijken naar waar we waarde aan hechten.

Maar het ontbreekt geen enkel moment aan waarheid. Er is nooit meer of minder waarheid aanwezig, of meer of minder beschikbaarheid. Waarheid is er altijd, in alle situaties, in overvloed. Zij wacht slechts op herkenning. En ze heeft alle tijd van de wereld.