De wonderbaarlijke reis van mevrouw Suzette

Salah Naoura & Britta Teckentrup

Vertaald door Edward van de Vendel

ISBN: 978 94 93301 22 1
NUR: 280
Prijs: € 16,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 21 x 28 cm
Omvang: ca. 32 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Frau Sussetts wundersame Reise
Vertaling: Edward van de Vendel
Omslagontwerp: Erik Thé
Leeftijdscategorie: 4+
 

Mevrouw Suzette woont op een oude brug, waar de huizen dicht op elkaar staan. Ze is heel aardig, maar haar buren vinden dat ze te veel lawaai maakt. In haar werkplaats bouwt ze fluiten, waar ze graag op speelt, en dan biedt ze in de loop van de tijd ook nog onderdak aan een baby, een slang, een hond en nog wat andere dieren – en die zijn bijna allemaal niet heel erg stil. De buren besluiten dat mevrouw Suzette weg moet. Maar waar kan ze naartoe? Haar huis staat nu eenmaal waar het staat! Dan neemt een onverwachte bezoeker mevrouw Suzette met huis én logees mee op een grote reis…

Een hartverwarmend verhaal voor kinderen vanaf vier jaar, over het aangaan van avonturen die op je pad komen en trouw blijven aan je eigen weg. Met prachtige illustraties van Britta Teckentrup, die al vele succesvolle prentenboeken op haar naam heeft staan.

Recensie

‘Mevrouw Suzette woont op het midden van een brug in een smal huis met een balkon.  In haar werkplaats bouwt ze fluiten en dat vinden de buren maar niets.  Als lieve, gastvrije vrouw heeft Suzette een plaatsje voor iedereen die dat nodig heeft.  De buren willen echter enkel stilte en klagen over het geluid van de fluiten, de huilende baby, de hond en de papegaai.  Als ze ook een geit opvangt, is de maat vol en willen ze dat Suzette verdwijnt.  Door een (on)gelukkig toeval komt er net een walvis langs die het huis van Mevrouw Suzette op zijn rug meeneemt.  Na een lange, woeste reis vinden Mevrouw Suzette en haar huisgenoten een warme plek die ze thuis kunnen noemen.

Auteur Salah Naoura en illustrator Britta Teckentrup zijn beiden uit Duitsland afkomstig en hun werk werd meermaals bekroond.  Samen maakten ze een prentenboek over een ongelooflijke reis van Mevrouw Suzette die met haar medebewoners op zoek gaat naar een nieuwe thuis en geluk.  De typische illustratiestijl van Britta Teckentrup heeft een wat donkere sfeer, waardoor de omgeving waarin het huis van Mevrouw Suzette staat, zich in de schaduw lijkt te bevinden.  Enkel Mevrouw Suzette, haar huis en huisgenoten stralen kleur uit.  Dit vormt, samen met de symbolische tekst, een sterk verhaal over je thuis voelen en jezelf mogen zijn.  Dit zinvolle verhaal is een mooie aanzet om met kinderen in gesprek te gaan over geluk en de redenen waarom mensen soms op de vlucht slaan.’

Het boekenrijk – maart 2023

Recensie

NDB Biblion

Een fantasierijk prentenboek over anders zijn, het aangaan van avonturen die op je pad komen en trouw blijven aan je eigen weg. Mevrouw Suzette woont op een oude brug, waar de huizen dicht op elkaar staan. Ze is heel aardig, maar haar buren vinden dat ze te veel lawaai maakt. Ze speelt graag op haar zelfgemaakte fluiten, en biedt ook nog onderdak aan een baby, een slang, een hond en nog wat andere dieren. De buren besluiten dat mevrouw Suzette weg moet. Maar waar kan ze naartoe? Dan neemt een onverwachte bezoeker mevrouw Suzette met huis én logees mee op een grote reis…’De wonderbaarlijke reis van mevrouw Suzette’ is in poëtische stijl geschreven. Met collage-achtige en sfeervolle, kleurrijke illustraties van Britta Teckentrup.

mei 2023

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

Veel fantasie

In een sprookjesachtige setting zien we het huis staan van mevrouw Suzette, een rijtjeshuis, op een langwerpige brug over de rivier. De sfeer van het verhaal zien we terug in de zachte kleuren van de illustratie.

Fluiten, allerlei soorten
Illustrator Britta Teckentrup onderstreept het verhaal van Salah Naoura over mevrouw Suzette. Het huis van mevrouw steekt er met hoger dak en kleur bovenuit. Als het ware om te benadrukken dat zij ‘anders’ is dan de overige bewoners.

Althans, dat vinden de mensen om haar heen. Mevrouw bouwt fluiten, allerlei soorten. Die moeten natuurlijk uitgeprobeerd worden. Dit vinden haar buren helemaal niet leuk. “We worden gek van die fluiten! Fluit maar ergens anders”.  Dat mevrouw heel lief is, ze helpt bijvoorbeeld altijd oude vrouwen met het dragen van de boodschappen, dàt zien zij helaas niet.

Kinderen zullen vast het huisje terugzien op de cover. Op de neus van een grote vis. Een walvis? De spanning zit er in. Hoe kan dat nou?

De vertaling van De wonderbaarlijke reis van mevrouw Suzette is van Edward van de Vendel.

Verandering
Op een dag hoort mevrouw vanaf haar balkon een vreemd geluid. Er drijft een mandje op het water, waar een baby in ligt, een jongetje. Mensen die Bijbelse verhalen kennen, kunnen dit aangrijpen om als het boek is voorgelezen, aan te haken aan het verhaal over Mozes in het biezen mandje. Alhoewel de link naar dit verhaal moeilijk te leggen is.
Het jongetje noemt ze Bastiaan en door hem verandert haar rustige leventje. Hij is net zo lief als mevrouw en neemt alle dieren die hij tegenkomt mee in huis. Dat mag.

De klachten van de buren stapelen zich op. En mevrouw Suzette en Bastiaan moeten verhuizen. Van de koning die toevallig langs reed en al die geluiden hoorde.

Waar moeten ze naar toe?

Veel fantasie
Schrijfster Naoura fantaseert er op los. Alles kan, de rijtjeshuizen, het opgeviste mandje, dieren die in huis worden gehaald, en vooral de verhuizing.

Het verhaal kent vele mogelijke onmogelijkheden. Maar ach kinderen weten dat De wonderbaarlijke reis van mevrouw Suzette gefantaseerd is en ze zullen best genieten van al deze situaties. Ze gaan vast commentaar leveren tijdens het voorlezen, wat veel interactie te weeg brengt.

Daarbij gaan de illustraties van Teckentrup, die in het hele boek de zachte tinten, ietwat ongrijpbaar doorzet, ook vast aanleiding geven tot praten over. Heel mooi passend bij de fantasie van Naoura. Voor kinderen kan het wat somber overkomen.

En zit in het verhaal je huis en haard verlaten en ergens anders een toekomst op moeten bouwen?

Rita Pontororing op bazarow.com – mei 2023