ECHT

Een frisse kijk op wie je (niet) bent

Claire Dimond

ISBN: 978 94 93228 35 1
NUR: 728
Prijs: € 20,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 176 pagina’s
Omslagontwerp: Joyce Zethof
Oorspronkelijke titel:  REAL
Vertaling: Elisabeth Roelvink
 

Een krachtig boek over de werkelijke betekenis van ‘jezelf zijn’ dat uitnodigt tot vrijheid, integriteit en heelheid.

Wees jezelf,’ zeiden ze. ‘Dat wil ik zijn,’ zei ik. ‘Maar wie ben ik?’ Heb je ooit gemerkt dat wat je denkt over wie je bent, hoe je zou moeten zijn, verandert? Dat is omdat ons idee van wie we zijn wordt gecreëerd in het denken, en de aard van het denken is verandering. Als je hier helderder naar kijkt, beland je in een adembenemende verkenning van wat waar is over ons. We ontdekken wat permanent is, onveranderlijk. En dat is nooit wat we denken.

Het eerste deel van ECHT kijkt naar alles wat niet waar kan zijn over wie we zijn. Het kijkt naar wat voorbijgaand en altijd in verandering is, zoals onze gedachten, gevoelens, overtuigingen, onzekerheden, gewoonten, stress. En dat laat één belangrijke vraag over: wie zijn we? Het tweede deel onderzoekt wat er overblijft als ons gedachte-gecreëerde idee van het zelf uiteenvalt. Het verkent wat constant is, voorbij denken en geloven. Hierdoor komen we dichter bij de waarheid. We ervaren meer vrijheid, integriteit en heelheid dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Recensie

NDB Biblion

Dit boek is gestoeld op de kerngedachte dat alles voortkomt uit de creatieve kracht van gedachten, maar dat we niet onze gedachten zijn. Het enige dat we hoeven te doen, is daar bewust van te worden om spiritueel te ontwaken, zo meent de schrijfster. Op die manier ontdekken we wie we echt zijn. Het boek is filosofisch, reflecterend en beschrijvend van aard en weinig praktisch georiënteerd. Het bestaat uit twee delen: het eerste deel beschrijft wat je niet bent, het tweede deel beschrijft wat je wel bent. Vanwege de sterk spirituele inslag zal het minder aanslaan bij de ‘nuchtere Hollander’. Omdat de schrijfster zelf diep in de materie zit, zijn haar gedachtegangen wellicht moeilijker te volgen voor de gemiddelde lezer. Ieder hoofdstuk wordt ingeleid met een citaat van (spirituele) leiders en/of beroemdheden. Het boek omvat geen afbeeldingen. De uit Engeland afkomstige schrijfster heeft een bachelor in de psychologie en is daarnaast NLP-trainer en hypnosemeester. Ze geeft yogales, cursussen en (online) programma’s over liefde, verbondenheid, creativiteit en het vermogen te bloeien.

februari 2022

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

Uitgeverij Samsara stuurt me drie boekjes toe om te bespreken (‘Echt’, ‘Elegante Eenvoud’ en ‘dit.’). Ze hebben een wonderlijke samenhang. Ze gaan alle drie over simpel en waar. Dat is natuurlijk mooi. En bijvoorbeeld het boekje Echt van de Britse auteur Clare Dimond, dat zegt een frisse kijk te hebben op wie we zijn, wijdt een stuk of vijftien korte hoofdstukjes aan wat je niet bent en iets meer aan wat je wel bent. En elk stukje wordt voorafgegaan door wijze citaten van mensen als Rupert Spira, Eckhart Tolle en Pema Chödrön. Aardig boekje, best verrassend en zeer eigentijds geschreven in een taal die mensen van nu verstaan. Hoewel Clare in het Engelse Marlborough woont, doet haar benadering wel wat Amerikaans aan. Een van de leukste dingen vond ik dat doen en creatie, volgens Dimond, door je heen komt, dat je slechts een kanaal (‘menselijke tuinslang’) bent tussen een oneindige intelligentie en de wereld. ‘Het doen komt door jou heen, niets daarvan ligt in jouw macht.’ Soms vervalt ze in een wat theatrale stijl, maar voor mij klopt het meestal wel. Wat we zijn is onbegrensdheid, liefde, uniek, compleet en nog veel meer. Alles conform de gedachtewereld van de drie principes van Sydney Banks (1931-2009): geest, de intelligente energie die achter het leven schuilgaat, bewustzijn, die het ons mogelijk maakt de wereld te beleven en denkvermogen, de gave van de gedachte die o.m. creativiteit mogelijk maakt.

Dick Verstegen op boeddhistischdagblad.nl – juli 2022