Een buitengewone afwezigheid

Bevrijding temidden van een doodgewoon leven

Jeff Foster

ISBN: 978-90-77228-91-3
NUR: 728
Prijs: € 25,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 240 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  An Extraordinary Absence
Vertaling:  Han van den Boogaard
 

Vrijheid is overal en openbaart zich in alles, aldus Jeff Foster. Deze eenvoudige, rechtstreekse en tijdloze boodschap van de non-dualiteit vormt de kern van dit boek. Het woord ‘non-dualiteit’ betekent gewoon ‘niet twee’ en verwijst naar de essentiële Eenheid van het leven. Er is slechts één werkelijkheid – Eenheid is alles wat er is, onszelf inbegrepen.

Het zeldzame en opmerkelijke aan dit boek is de bijzonder heldere wijze waarop Jeff ons heel voorzichtig, stap voor stap, rechtstreeks laat ervaren wat waar is. We moeten beginnen waar we zijn, en hij verzoekt ons liefdevol om elke ervaring met nieuwe ogen tegemoet te treden. Op allerlei originele en creatieve manieren vraagt hij ons steeds weer om het leven frontaal en zonder vooroordelen tegemoet te treden en dan te vertellen wat we tegenkomen.

De waarheid manifesteert zich altijd in de vorm van dat wat er van moment tot moment gebeurt. Het is alleen maar dit … en dit – niets anders.

‘Ben je klaar voor de waarheid over de Waarheid? Dichterbij dan dit boek kom je met woorden niet.’

 

‘Ik hou van de heldere manier waarop Jeff over non-dualiteit schrijft. Geen oude, Indiase termen of Sanskriet, gewoon een jonge man die over advaita praat. Zo eenvoudig kan het zijn.’
Lezersreacties op amazon.com

Uit het boek:

Ik vraag je met alle respect om alles te vergeten wat je weet, alles wat je geleerd is, alles wat je ooit gelezen hebt over spiritueel ontwaken, non-dualiteit, advaita, Eenheid en verlichting, en een nieuwe mogelijkheid in overweging te nemen: de mogelijkheid van bevrijding, hier en nu, middenin dit schijnbaar doodgewone leven. De mogelijkheid van absolute vrijheid, precies waar je bent.

En laten we dan nu opnieuw beginnen (…)

Wat hier in dit boek gedeeld wordt is de mogelijkheid dat het zoeken naar een thuis vergeefs is, omdat je nooit van huis bent weggegaan. Je bent altijd alleen maar thuis geweest.

Wat we op de volgende bladzijden zullen delen is de mogelijkheid dat een leven lang zoeken, die onophoudelijke en uitputtende zoektocht naar meer, naar iets buiten jezelf, iets voor ‘mij’ in de toekomst, weg kan vallen.

Het zoeken kan volledig wegvallen.

En daarmee kan ook het gevoel een afzonderlijk individu te zijn wegvallen. Als het zoeken ophoudt, houdt ook het gevoel een afzonderlijke zoeker te zijn op.

En wat er in de afwezigheid van dat zoeken duidelijk wordt – daar zijn absoluut geen woorden voor.

Wat er in dat wegvallen duidelijk kan worden is … bevrijding.

Bevrijding, temidden van het leven.
 Bevrijding, precies daar waar je bent.
 En voor het denken, dat verslaafd was aan spirituele lessen, overtuigingen, oefeningen, ideologieën, is de eenvoud van wat duidelijk is geworden in dat wegvallen een schok. Het is gewoon schokkend. Verbijsterend in feite.

Het lijkt totaal niet op wat je verwachtte.

Mijn hemel, we koesteren zoveel ideeën over wat bevrijding is! Maar wat kunnen ze nu, op dit moment, anders zijn dan gedachten, concepten, herinneringen uit het verleden? Onze ideeën over bevrijding zijn altijd tweedehands.

Maar het mooie van dit is dat het niet past in welk van die ideeën en concepten ook. Daar is het te levend voor, te aanwezig.

Dit is de dood van het afzonderlijke individu, de dood van de zoeker, en een duik in iets wat veel mysterieuzer is.

Recensie

InZicht

 tijdschrift voor non-dualiteit en zelfonderzoek

Binnen advaita-kringen is Jeff Foster geen onbekende meer. In zijn vorige boeken bracht hij de tijdloze boodschap van de non-dualiteit op een verfrissende en directe manier. Dit keer is het niet anders. Zijn woorden ademen opnieuw een kalm soort gezag dat respect oproept.