Eeuwigheid NU!

Dialogen over geluk

Francis Lucille

ISBN: 978-90-77228-13-5
NUR: 728
Prijs: € 23,90
Uitvoering: paperback
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 224 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Eternity Now
Vertaling: Vianney de Jong
 

In Eeuwigheid NU! onderzoekt Francis Lucille wie we nu eigenlijk zijn. Gewoonlijk vereenzelvigen wij ons met een mengsel van gedachten, waarnemingen en gevoelens. Deze vereenzelviging is diep in ons geworteld en blijkt bij nauwkeurig onderzoek, de oorzaak van al onze narigheid. Maar gelukkig zijn we dit ten diepste niet.

Francis Lucille raadt ons aan om dieper te kijken. Hierdoor kunnen we gaan beseffen dat er ook nog ‘een getuige’ is die deze beperkte, persoonlijke verzameling van gedachten, gevoelens en gewaarwordingen aanschouwt. Die getuige noemen we meestal bewustzijn of gewaarzijn.

Helder, liefdevol maar ook rigoureus analyserend, legt Lucille in Eeuwigheid NU! uit dat het bewustzijn vrij van beperkingen en grenzeloos is. Die grenzeloosheid is niet te benaderen vanuit het mentale niveau, maar alleen kenbaar wanneer de stroom van gedachten en gevoelens even stopt. Vervolgens blijft de ‘nasmaak’ ervan wel hangen wanneer we ons weer vereenzelvigen met het geheel van gedachten, waarnemingen en gevoelens.

Wanneer we die grenzeloosheid, die als een waarnemende achtergrond altijd aanwezig is, eenmaal hebben leren kennen – en we zo een eerste glimp van ons ware zelf hebben opgevangen – rijst er van binnen een sterke aantrekkingskracht op die ons hier telkens opnieuw naar doet terugkeren. Wanneer we een dieper besef krijgen van onze grenzeloze aanwezigheid, slaat ons dagelijks leven een nieuwe richting in. Enerzijds worden mensen, tijdverdrijf en bezigheden die ons tevoren erg aantrokken, nu onbelangrijk. Anderzijds neemt, zonder enige inspanning van onze kant, de gerichtheid op ons ware zelf toe. We lijken nog gevangen in onze cel, al hebben we als het ware door de tralies een lichtschijnsel opgevangen.

‘Dit is het eerste boek van Lucille dat ik heb gelezen en ik heb er geen spijt van. Ik heb op veel van mijn vragen een heel direct antwoord gekregen.’
Mark Mitchell op amazon.com

‘Francis Lucille is een van de meest vooraanstaande, moderne leraren over non-dualiteit. In dit boek geeft hij heldere en eigentijdse antwoorden en richtlijnen die voor westerse studenten heel goed te begrijpen zijn.’
Lezersreactie op amazon.com

Uit het boek:
U spreekt van totaal open staan voor onze gedachten en gewaarwordingen. Hoe kunnen we alles dat zich aan ons voordoet, ontvangen te midden van het jachtige ritme van het moderne leven. Kan dat echt?

In feite hebt u geen keuze, want wat u ook denkt, waarneemt of doet: u staat er van moment tot moment voor open. Bijvoorbeeld, wanneer een gedachte opkomt, is die gedachte spontaan, is het niet?

Ik zie niet waar u naartoe wilt.

U onderneemt niets om deze gedachte te laten verschijnen. Zelfs wanneer u zich zou inspannen, zou die gedachte zelf een spontane gedachte extra zijn. In feite verschijnen alle dingen vanzelf in het bewustzijn dat steeds in totale openheid verkeert. Het bewustzijn zegt nooit: ‘Ik wil dit’ of: ‘Ik wil dat niet’. Wat spreekt is niet het bewustzijn, maar eenvoudigweg een gedachte die uit zichzelf opkomt. Dan zegt u: ‘Ik was niet open’ en dat is het opwellen van een nieuwe gedachte. De achtergrond van al deze mentale agitatie is bewustzijn, altijd open, altijd verwelkomend. U staat open vanaf het moment dat u leeft. Openheid is uw aard.
Maar we zijn ons er niet van bewust.

Onderzoek, vind het uit voor uzelf. Kijk of het waar is dat u voortdurend bewust bent. Kijk of het waar is dat hetgeen u in uw diepste grond bent, gewaarzijn is. Neemt u mijn beweringen niet aan als vastgestelde feiten. Beproef ze en beproef ook wat u gelooft. Betwijfel ook het idee van een begrensd, persoonlijk bewustzijn. Leef met deze vragen en leef vooral in de stille openheid die volgt op het stellen van deze vragen, in het creatieve ‘ik weet het niet’. In deze openheid verschijnen antwoorden die de beginvraag beetje bij beetje veranderen en verfijnen en hem steeds meer verhelderen totdat hij niet meer in gedachten kan worden weergegeven. Laat deze restdynamiek zich in uw verwelkomende aandacht vanzelf uitputten totdat het uiteindelijke antwoord in al zijn pracht in u oprijst.