En de wereld zei ja
Kaia Dahle Nyhus
Vertaald door Bette Westera
Kaia Dahle Nyhus neemt de lezer mee op een prachtige ontdekkingsreis om werkelijk in beelden te ervaren waar we vandaan komen en hoe we uiteindelijk mensen werden. Het is een uitleg van de evolutie voor jonge kinderen en verteld op een originele en bruisende wijze.
Dit boek wekt door de bijzondere illustraties en teksten de nieuwsgierigheid op over de grote vragen: vanwaar zijn we gekomen, wie zijn we en waar gaan wij heen en wat doen wij met de aarde?
Met een fraaie en verrassende vertaling door Bette Westera!
‘En de wereld zei ja, is inderdaad geschikt voor jonge kinderen. De teksten zijn eenvoudig, de zinnen kort. Dit komt de begrijpelijkheid ten goede.
De uitvoering van de tekeningen komen puur over zoals de teksten puur overkomen. Ontdaan van alle franje, weergegeven zoals het is. Ook de tekeningen geven genoeg stof tot samen er over praten.
Dat is mooi aan dit boek. Kinderen aanzetten tot nadenken en praten over de wereld om hen heen.
De Leesclub van Alles – Rita Pontororing – juni 2020
‘Dit boek is in feite een waarschuwing tegen de hebzucht en het egoïsme van ons als mens. Maar die boodschap is verpakt in een prachtig jasje. Naast de klip en klare tekst, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat, zijn er de beeldschone afbeeldingen van de schrijfster/illustratrice. Deze zijn aanvankelijk heel rustig en doen denken aan grottekeningen, maar hoe meer en bedacht wordt door de mens, hoe voller en drukker de afbeeldingen worden. De natuur is uiteindelijk héél ver te zoeken, behalve in de vakanties…’
Leestafel.info – september 2020
‘… In begrijpelijke taal wordt verteld over de evolutie, hierbij komen onderwerpen aan bod als; onze afstamming van de apen, de verspreiding van de verschillende volkeren over de wereld, ongelijkheid, oorlog, dood en klimaatverandering. Onderwerpen die ondanks de eenvoudige opzet en begrijpelijke, vrij uitgebreide teksten in korte zinnen vragen op zullen roepen. De primitief ogende illustraties in grote kleurvakken en in donkere kleuren vertellen het verhaal op een simpele en inzichtelijke manier, soms doen de illustraties wat ongemakkelijk of angstig aan zoals bijvoorbeeld de illustratie bij de tekst over ziekte en dood die doet denken aan ‘de Schreeuw’ van Edvard Munch. Mooi, puur vormgegeven boek om samen met (niet al te jonge) kinderen te lezen en over te praten, waarin moeilijke onderwerpen op een eenvoudige, afstandelijke en niet beoordelende manier bespreekbaar worden gemaakt. Onder begeleiding vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.’
september 2020 – M. Zee
NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.