De ervaring van het niet-zelf

Een contemplatieve tocht

Bernadette Roberts

ISBN: 978 94 92995 91 9
NUR: 728
Normale prijs: € 22,90
Actieprijs: € 15,-
Uitvoering: hardcover
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 183 pagina’s
Verschijnt: 13 februari 2021
Oorspronkelijke titel: The Experience of No-Self
Vertaald uit het Engels door: Maurice Jacobs
 

Bernadette Roberts is met haar ervaring en inzichten een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor hen die op zoek zijn naar mystieke ervaringen binnen de westerse tradities. De sobere bewoordingen en directheid waarmee zij haar ervaringen naar buiten brengt zijn verfrissend, indrukwekkend en inspirerend tegelijk.

De ervaring van het niet-zelf is het persoonlijke verslag van een tocht waarin alles is weggevallen wat de auteur met een zelf kan aanduiden. Nadat Roberts op 15-jarige leeftijd ontdekte hoe deze ervaringen passen in het grotere raamwerk van de christelijke contemplatieve traditie, leefde zij tien jaar in relatieve afzondering om eenheid met God te realiseren.‘Mijn verhaal is geen filosofie, maar een feitelijk verslag van wat ik ondervonden heb.’

Bernadette Roberts (1931-2007) leefde in onze tijd en heeft een ervaring gehad die veel overeenkomsten vertoont met getuigenissen van bijvoorbeeld Meister Eckhart in het Westen of Sri Ramana Maharshi en Nisargadatta Maharaj uit de oosterse Advaita Vedanta-traditie. Dat maakt haar verhaal buitengewoon interessant.

Alleen door geen enkele waarde toe te kennen aan een ervaring, was ik in staat er de echtheid of onechtheid van te zien. Wat onecht, vals is, duurt nooit voort en valt uit zichzelf weer weg. Wat waar is, is blijvend. Omdat waarheid niet komt en gaat, is het er altijd.