Fascia

Wat het is en wat het doet

David Lesondak

ISBN: 9789492995179
NUR: 860
Prijs: € 31,99
Uitvoering: hardcover/ full colour geïllustreerd
Formaat: 15 x 23 cm
Omvang: ca. 192 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  Fascia: What it is and
Why it Matters
Vertaling:  Rob Beenker
 

Een rijk geïllustreerd en aanstekelijk geschreven boek, dat heldere en essentiële informatie biedt voor alle geïnteresseerden, of je nu leek of therapeut, yogadocent, arts, osteopaat, fysiotherapeut of orthopeed bent. Het geeft je een gedegen begrip van wat fascia is en wat het in het lichaam doet.

Dit boek geeft aan welke rol fascia speelt in het lichaam en hoe het samenwerkt met de andere systemen in het lichaam. Juist omdat het belang van fascia in de algehele gezondheid steeds meer wordt onderkend, sluit dit boek aan bij de behoefte waarbij de feiten duidelijk en beknopt worden weergegeven.

Fascia speelt een belangrijke rol in het hele lichaam en zijn communicatie. Je zou het kunnen zien als beweegbare lijm/elastiekjes die de lagen en structuren van het lichaam met elkaar verbinden. In die hoedanigheid speelt het een rol bij:

  • rug- en nekklachten, spier- en gewrichtspijnen, verklevingen
  • somatische klachten, vage pijnen, stressproblemen
  • sportblessures en sport-gerelateerde bewegingsproblemen

Recensie

NDB Biblion

‘Met ‘fascia’ bedoelt de Amerikaanse auteur bindweefselvliezen die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven. Deze vliezen vormen een netwerk in het lichaam en zorgen ervoor dat alles met alles verbonden is. Door zenuwuiteinden en verklevingen in de fascia ontstaat chronische pijn die volgens de schrijver met fasciatherapie behandeld kan worden. Zijn definitie van fascia is veel ruimer dan binnen de anatomie gebruikelijk is. In dit boek ziet hij dan ook veel relaties van bindweefsel met anatomie, cellen, zenuwstelsel, hersenen en organen. Niet alleen bij klachten in houdings- en bewegingsapparaat maar ook bij stress, burn-out, het chronisch vermoeidheidssyndroom en dergelijke. Vooral bedoeld voor fysiotherapeuten en therapeuten op het gebied van osteopathie, massage en yoga. Een nieuwe loot aan de boom van complementaire therapievormen. Met veel fraaie illustraties, referenties, een woordenlijst en register.’

Recensent: M.A.M. Bomhof, arts n.p. juni 2019

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

‘Het alles verbindende weefsel’

‘Laten we de uitdaging aangaan en het menselijk lichaam niet zien als een verzameling onderdelen, maar als een geheel. Het uitgangspunt van dit boek is de doorlopende structuur door ons hele lichaam: Fascia. Het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het is je zachte skelet dat letterlijk overal in het lichaam aanwezig is. Vanuit het perspectief van de fascia is alles zowel van elkaar gescheiden als met elkaar verbonden.

De meeste anatomieboeken slaan de fascia in hun afbeeldingen stelselmatig over. Het fasciale systeem is zeer uitgestrekt en complex, hoe kunnen we het dan vereenvoudigen om het in een anatomische context beter te kunnen begrijpen? David Lesondak brengt één van de meest communicerende systemen in ons lichaam duidelijk in kaart.

Vaak werd fascia in studies over het hoofd gezien, genegeerd zelfs, behalve daar waar het absoluut noodzakelijk was. Na 8 hoofdstukken krijgt fascia van Lesondak een waar gezicht. Hij behandelt de geschiedenis en de ontwikkeling van het bijzondere bindweefsel. Maar ook de anatomie, het zenuwstelsel, het brein en de organen in relatie tot fascia. Het geheel wordt compleet gemaakt door de hoofdstukken diagnosticeren en fascia-gerichte therapieën.

Hoewel voor de leek niet overal makkelijk leesbaar, is ‘Fascia wat het is en wat het doet’ voor masseurs, sportinstructeurs, geïnteresseerden in yoga en vakmensen zoals fysio-en manueeltherapeuten, osteopaten en chiropractors een welkome aanvulling op bestaande literatuur. Lesondak begeeft zich buiten de gebaande paden, waardoor dit prachtige naslagwerk met dito illustraties, goede referenties en leestips in geen praktijk mag ontbreken.’

Hebban.nl – Marjan van Druenen- juli 2019