Fata Persona

Bevrijding uit de ik-illusie

Erik van Zuydam

ISBN: 9789493228306
NUR: 728
Prijs: € 22,90
Uitvoering: hardcover
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 304 pagina’s
 

Het spirituele pad is niet een reis met een eindbestemming,

het is een eindeloze vicieuze cirkel.

Zoeken leidt niet tot vinden, het leidt tot nog meer zoeken.

 

Als de droom van het persoonlijke zelf wegvalt, verdwijnt ook de problematiek die daar onlosmakelijk mee verbonden is. Het denkbeeldige individu voelt zich afgesneden van het leven en voelt daardoor een fundamenteel gemis. Dit resulteert in een zoekbeweging, een verlangen om terug te keren naar de oorspronkelijke toestand van compleet zijn. Maar wat het individu ook doet om het beoogde doel te bereiken, het zal nooit vinden wat het zoekt, want de zoeker is een gedroomd personage en zal nooit kunnen ontwaken uit de droom. Hij ís de droom.

Het einde van de droom is het einde van de fictieve persoon. Daarmee valt het zoeken naar iets anders dan wat er nu is spontaan weg. Dat is waar de zoeker het diepst naar verlangt: zijn eigen afwezigheid. Wat overblijft, is simpelweg dit, wat er nu is, zonder het idee dat er iets zou moeten veranderen om compleet te zijn. De compleetheid is er al, ze ligt verscholen in alles wat er nu is.

Recensie

‘Eriks benadering is even radicaal als eenvoudig. Het is een voortdurende verwijzing naar en herinnering aan dat wat niet te benoemen of te grijpen valt; alle verhalen daaromheen interesseren hem niet werkelijk en hij prikt daar graag en met plezier doorheen.’

Retraitedeelnemer