Gedachten over het Ondenkbare

Paul van der Sterren

ISBN: 978-94-91411-44-1 NUR: 728
Prijs: € 24,99
Formaat: 125 x 200 mm
Uitvoering: gebonden
Omvang: ca. 100 pagina’s

De mens is een verhaal en dat verhaal heet Bewustzijn. Maar omdat ‘het verhaal Bewustzijn’ zo diep gaat, zo zeer raakt aan de grenzen van de denkwereld van de mens en zelfs het verlangen kan wekken om over die grenzen heen te gaan, is het volgens Paul van der Sterren een verhaal met veel betekenis.

Het is ook een fascinerend verhaal dat in talloze culturen zeer verschillende invullingen heeft gekregen. Met name het christelijke verhaal spreekt Paul van der Sterren aan. In Gedachten over het ondenkbare legt hij dit verhaal naast de woorden van onder meer Nietzsche, Schopenhauer, de Tao Te Ching en Tony Parsons en laat zo zien dat de ‘ultieme waarheid’ niet bestaat. Niemand heeft namelijk de waarheid in pacht.

Met de logica en helderheid – en humor – die je van een voormalig schaakgrootmeester kunt verwachten, haalt Paul van der Sterren in Gedachten over het ondenkbare alle concepten, ideeën en gedachten

– inclusief die van hemzelf – over non-dualiteit en dualiteit onderuit. Wat overblijft is Bewustzijn. Wat Bewustzijn ‘ons’ ook voor beeldenen ervaringen voortovert, dit is het. En ook dat is weer een verhaal.

Het is een misverstand te denken dat non-dualiteit moeilijk te begrijpen zou zijn. Het is onmogelijk te begrijpen. Maar tegelijkertijd: het is zo onvoorstelbaar eenvoudig. Letterlijk onvoorstelbaar, want mijn verstand kan zich er geen voorstelling van maken. Het verstand kan alleen ingewikkelde dingen aan, dualiteit dus. Het eenvoudigste van het eenvoudigste ligt buiten zijn bereik. Buiten mijn bereik. Ik kan het niet begrijpen. En dus ben ik vrij.’

– Uit het boek