Groene vingers toveren

Tuinieren voor kinderen

Kirsten Bradley & Aitch

ISBN: 9789493228290
NUR: 210
Prijs: € 17,90
Uitvoering: Hardback
Formaat: 21 x 26 cm
Omvang: ca. 52 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  Easy peasy
Vertaling: Tiny Fisscher
Leeftijd: 5+
Omslagontwerp: Erik Thé
 
 

Een eenvoudige introductie tot tuinieren, die kinderen inspireert in de aarde te gaan wroeten en zelf groene vingers te toveren!

Tuinieren kan kinderen een hoop plezier geven. Dit boek staat boordevol inspirerende en eenvoudige tips voor alle nieuwsgierige jonge tuiniers, of ze nu een tuin tot hun beschikking hebben, een balkon, of alleen een vensterbank. Ze kunnen het wonder van de natuur al ervaren door simpelweg zaadjes te planten en te kijken hoe die zich boven de aarde uitwurmen als zomerbloeiers, of als planten waar sappige eetbare bessen aan groeien. Of ze beginnen met het maken van een voederbal voor vogels, of een klein plantenterrarium voor in hun slaapkamer. En wat te denken van een natuurdagboek waar ze alles in kunnen opschrijven wat ze dagelijks opvalt, en waar ze ook hun eigen tuiniersactiviteiten in bijhouden?

Kortom, waar en in wat voor seizoen dan ook, Groene vingers toveren nodigt kinderen uit om met hun eigen handen in de aarde te wroeten en om de wondere wereld van de natuur te onderzoeken. Gewoon thuis of in de buurt!

Recensie

NDB Biblion

Dit doeboek wil jonge tuiniers nieuwsgierig maken om de natuur te ontdekken, want ‘waar je ook woont, overal kan je natuur vinden, naar je toe halen, ervoor zorgen en ervan leren’. Zeventien hoofdstukken van twee pagina’s geven doetips om bezig te zijn met de natuur door o.a. te zaaien in potten van papier, groenten te kweken of een zaadbol te maken. Eerst lees je wat je aan benodigdheden moet verzamelen (vaak wordt er gerecycled). Daarna leiden genummerde stap-voor-stap tekeningen met ondersteunde en duidelijke teksten je naar je eindproduct, dat meestal zonder hulp van volwassenen te bereiken is. Tussendoor staat in enkele hoofdstukken algemene informatie over tuinieren, planten en insecten. Een verklarende woordenlijst sluit de uitgave af. In de teksten zijn deze woorden helaas niet vetgedrukt. De omslagillustratie trekt de aandacht door de kleurrijke tekeningen die met tuinieren samenhangen. Deze tekeningen zorgen ook in het boek zelf voor veel plezier bij het doorbladeren. Aantrekkelijke uitgave voor kinderen die ervan houden met de natuur bezig te zijn. Met hulp vanaf ca. 6 jaar, zelfstandig vanaf ca. 9 t/m 12 jaar, ook geschikt voor moeizame lezers.

recensent: I. de Jong-Smoor november 2021

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Ook kinderen kunnen tuinieren en de natuur een handje helpen, zelfs vanuit een flat zonder balkon.  Dat bewijst dit nieuwe tuinboek voor kinderen.  Zo leren ze groenten kweken van voedselresten, een bloempot ontwerpen uit een drinkverpakking en een insectenhotel bouwen.  Bovendien staat het boek vol van de weetjes over de natuur en komen ze meer te weten over tuinonderhoud, bestuiving en de insecten die ze in de buurt kunnen ontdekken. Wie het al wat avontuurlijker wil kan een kokedama leren maken of te weten komen hoe je een perzikboom kan kweken.  De illustraties in natuurtinten van de hand van Aitch ondersteunen de mooie stappenplannen en geven het boek een warme uitstraling.  Voor kinderen die hun eerste stappen zetten in tuinieren of die interesse hebben in de natuur om ons heen, is dit een heel fijn boek om mee aan de slag te gaan en hun omgeving te verkennen.  Voor wie zijn omgeving graag wat groener en bloeiender zou zien, staat er ook een stappenplan in voor het maken van zaadbollen.

“Groene vingers toveren” is een mooi warm boek voor jonge tuiniers en kinderen met interesse in de natuur!

recensent Maïté Gardin – oktober 2021

Dit is echt een fijn boek voor in de vakantie! Het gaat over tuinieren voor kinderen, en dan echt haalbare projectjes die kinderen zelf kunnen doen, zoals een plantenpot maken van een melkpak, een kruidentuintje in huis maken, een perzikboom kweken, enzovoort. Ook zorgt het boek voor informatie over de tuin en de natuur door hoofdstukjes als “Bestuivers lokken” of “Je tuin onderhouden”.

Ik kreeg een nostalgisch gevoel door het hoofdstuk “Bloemen en bladeren persen”, wat heb ik dat veel gedaan vroeger (toen nog in een telefoonboek, die bestaan niet eens meer!).

Kortom, dit is een prima boek voor kinderen met interesse in tuinieren, en je hoeft er niet meteen een enorm stuk tuin voor om te spitten. De illustraties zijn fantastisch, heel kleurrijk, maar ook duidelijk, zodat de instructies goed te begrijpen zijn.

elkedageenprentenboek.nl – juli 2022