Het dopamine-effect

Paul Smit & Hartini van Rijssel

ISBN: 978 94 93301 82 5
NUR: 770
Prijs: € 12,50
Uitvoering: gebonden
Formaat: 11 x 17 cm
Omvang: ca. 107 pagina’s

Oneindig scrollen op je smartphone, notificaties checken, series bingewatchen, vapen, roken, alcohol drinken, snacken; veel mensen – en met name jongeren – leven van dopamineshot naar dopamineshot. Het kortstondig genot ligt tegenwoordig voor het oprapen.

Maar er is een keerzijde. Al deze leuke dopaminerushes hebben een negatieve impact op ons dopaminesysteem. We raken overprikkeld, verliezen onze motivatie voor andere dingen, krijgen meer uitstelgedrag, hebben een steeds kortere spanningsboog en het normale dagelijkse leven voelt aan als ‘saai’ of maakt ons zelfs depressief.

Gelukkig is er goed nieuws! In dit boek leggen gedragsexpert Paul Smit en therapeut Hartini van Rijssel uit hoe je in drie stappen jouw dopaminesysteem kunt resetten. Na het lezen van dit boek weet je hoe je dopamine vóór in plaats van tégen je kunt laten werken. Zo hervind je jouw drive, focus en creativiteit

Recensie

Het boek maakte voor mij veel duidelijk

Ja… ik ben ook schuldig. Ook ik scroll veel te vaak door tijdlijnen en ga vooral ’s avonds ook op zoek naar dopamineshots, met chips, series bingen, biertje erbij… Het boek is luchtig geschreven, veel herkenbare voorbeelden en het maakte voor mij veel duidelijk. Na iedere piek, volgt een dip. Dus bij overprikkeling voel je je alleen maar ellendiger. En ook bruikbaar voor mijn kinderen, want ook zij worden overspoeld met prikkels tegenwoordig. Het zou mooi zijn als deze informatie ook op scholen wordt verteld, het zou jongeren helpen!

Recensie op bol.com

Recensie

Corine Lepoutre

Mindful coach, mindfulness trainer & publicist

Het Dopamine-effect 

Als er iets aan levensvreugde bijdraagt is dat wel het effect van dopamine. De mens is voortdurend op zoek naar plezier want als je iets leuk vindt dan vuurt er meer van het stofje dopamine in je brein en dat motiveert. Zo ben je (onbewust) steeds op zoek naar dopamine en zal je dingen doen om dit dopamine effect te versterken. Gedragsexpert en non-dualist Paul Smit en therapeut Hartini van Rijssel schreven er een boek over en leggen uit wat dopamine voor effect heeft op ons doen en laten.