Hoe yoga werkt

De transformerende kracht van yoga

Eddie Stern

ISBN: 978-94-92995-34-6
NUR: 728/ 726
Prijs: € 25,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 252 pagina’s
Oorspronkelijke titel: One Simple Thing, A new look at the Science of Yoga and how it can transform your life
Vertaling:  Ananto Dirksen
 

Yoga is oorspronkelijk een methode van spirituele bevrijding, maar voor velen is het nu een activiteit ter verbetering van hun lichamelijke en geestelijke gezondheid, om effectiever te functioneren, om op een verantwoordelijker manier in de maatschappij te staan en om beter om te gaan met onze planeet. Als yoga op al deze terreinen een gunstige uitwerking heeft, wat door veel beoefenaars bevestigd wordt, hoe zorgt yoga daar dan precies voor? Hoe werkt yoga eigenlijk?

Geloof het of niet, het antwoord op deze vragen ligt in de werking van het menselijk lichaam en de menselijke geest. In zijn boek laat Eddie Stern ons de werking van het zenuwstelsel zien volgens yoga en volgens de wetenschap. Hij beschrijft welke processen er onder het oppervlak van ons lichaam plaatsvinden en geeft aan hoe we met behulp van yoga ons leven kunnen sturen en veranderen.

Met de moderne neurowetenschap, oude wijsheid en tientallen jaren praktijkervaring als uitgangspunt maakt Eddie Stern ons duidelijk welke invloed voedsel, chanten, lichaamshoudingen, meditatie, ethiek en ademhalingstechnieken hebben op wie wij worden, en hoe vaste, dagelijks terugkerende activiteiten en hoe wij in het leven staan ons lichaam, onze hersenfuncties, onze emoties en onze belevingswereld kunnen veranderen.

‘Dit boek straalt compassie uit. Eddie Stern koppelt zijn oprechte wens dat wij optimaal gelukkig, gezond en sterk zijn en in vrede kunnen leven aan de kennis en vaardigheden die hij bezit om de kern van yoga voor ons toegankelijk te maken. In zijn bespreking van de mogelijkheden voor transformatie van lichaam, geest en ziel laat hij duidelijk merken dat hij weet waarover hij spreekt. Zijn boek inspireert en is tegelijk een praktische gids.’
– Sharon Salzberg, bestsellerauteur en docent van boeddhistische
meditatie in het Westen

Bekijk hier het artikel in De Yogakrant:

Bekijk dit filmpje voor een aantal yoga- en meditatieoefeningen met Eddie Stern & Doutzen Kroes:

Recensie

NDB Biblion

Een van de meest populaire yogavormen in deze tijd is Asthanga Vyasa Yoga, een tamelijk strenge vorm van yoga gesticht door Pattabhi Jois (* 2009), waarin ademhaling en concentratie tijdens de beoefening centraal staan. De auteur, een bekend yogadocent en spreker, gaat dieper in op het doel en de functie van yoga in het algemeen en Asthanga Yoga in het bijzonder. Anders dan in sommige Hatha yoga-scholen is het uitgangspunt dat yoga een geestelijke discipline is met als doel Samadhi, een toestand waar de geest rust in zijn eigen essentiële aard en het verschil tussen subject en object verdwenen is.
De weg ernaartoe bestaat uit acht stappen die door de wijze Patanjali zo’n 2000 jaar geleden zijn vastgelegd in de Yoga Sutra’s: morele richtlijnen en aanbevelingen, houdingen, adembeheersing, beheersing van de zintuigen, concentratie, meditatie en uiteindelijk eenwording.

Per stap wordt beschreven hoe hier invulling aan te geven. Helder en begrijpelijk geschreven met respect voor de traditie, ook wanneer het wat moeilijker onderwerpen betreft. Warm aanbevolen. Bevat notenapparaat. Begrijpelijke uiteenzetting van yogafilosofie.
Op dit moment uniek in Nederlands taalgebied.

Frans Gerritsen- november 2019

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.