Integrale meditatie

Mindfulness als onderdeel van het dagelijks leven

Ken Wilber

ISBN: 9789492995148
NUR: 728
Prijs: € 28,90
Uitvoering: hardcover
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 360 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  Integral Meditation
Vertaling:  Egbert van Heijningen
 

Ken Wilber introduceert een meditatietechniek gebaseerd op zijn baanbrekende Integrale Theorie. Hij combineert de aloude paden van meditatie en mindfulness met moderne inzichten in de ontwikkelingspsychologie. Het resultaat is een complete en effectieve meditatiemethode voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

In dit boek maakt Wilber ons bewust van onze innerlijke ‘landkaart’, waarmee we onze weg kunnen vinden in het leven – in relaties, werk, studie en spel. Hij gebruikt mindfulness om ons het pad te wijzen naar een gezond en gelukkig perspectief.

Met praktische oefeningen en heldere instructies wijst hij ons de weg naar onze werkelijke identiteit. Hij leert ons de reden voor ons bestaan: om in deze wereld de belichaming te zijn van onze unieke spirituele mogelijkheden.

Bij Samsara verscheen reeds eerder Integrale wijsheid

Recensie

‘… Zoals gezegd, de auteur neemt er in dit boek de tijd voor om zijn verhaal te vertellen. Hij is daarin een moderne missionaris te noemen, iemand met een opdracht. Er zit in dit boek een zekere gedrevenheid om iets waardevols over te brengen. Je zou Wilber ergens wel een eigentijdse prediker kunnen noemen die mensen graag tot een mooier en zelfbewuster leven wil brengen.

Het leven is als een schilderij dat wij in al z’n aspecten mogen aanvaarden. Ons bewustzijn sluit geen negatieve elementen uit maar is allesomvattend en open voor hetgeen zich aan ons voordoet. Wanneer we ons zo openstellen voor de volledige realiteit om ons heen dan zal ons vaak onuitgesproken verlangen naar een zinvoller leven in vervulling gaan…’

uit de recensie op boekenblog Leestafel.info – Evert van der Veen – juni 2019

Recensie

NDB Biblion

De Amerikaanse auteur (1949) is filosoof en heeft vele titels op zijn naam staan. Hij streeft naar integrale theorieën op verschillende gebieden. Zo stelt hij, in het model dat hij hier presenteert, dat alle voorgaande, bestaande menselijke ontwikkelingstheorieën en methodes tot groei geïntegreerd zijn. Maar eigenlijk is het op zich weer een nieuwe benadering. Een die misschien voor de auteur zelf wel alles integreert wat hij weet en waar hij waarde aan hecht, maar die ook bepaalde benaderingen buiten beeld laat. De lezer heeft uithoudingsvermogen en abstractieniveau nodig om de theorie te kunnen volgen. In dit boek behandelt Wilber een model van stadia tot volwassenwording en een model dat de verschillende stadia tot ontwaken benoemt. Door die te integreren en met mindfulness te combineren kunnen fixaties en allergieën teniet gedaan worden en kan de mens sneller groeien en volop leven. Vertaalde titels in het Nederlands zijn o.a.’
Integrale wijsheid’* (2018), ‘Integrale visie’ (2008) en ‘Een beknopte geschiedenis van alles’ (1997).
Inhoudsopgave, register, voetnoten.

augustus 2019 – recensent: Ellen ten Cate

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

Pascal Versavel

Verschenen in Het Boeddhistisch Dablad en De Groene Belg.

De integrale benadering van religie (boekbespreking)

Op het denken van Ken Wilber valt heel wat terechte kritiek te leveren. Voorbeelden daarvan zijn te vinden op de website http://www.integralworld.net/ gehost door zijn vroegere vertaler en aanhanger Frank Visser. Toch blijft zijn visie op spiritualiteit voor mij richtinggevend. De laatste jaren werden zijn werken niet meer naar het Nederlands vertaald maar uitgeverij Samsara heeft met de twee prachtig vormgegeven uitgaven ‘Integrale meditatie. Mindfulness als pad naar Opgroeien, Ontwaken en Openstaan’ (2019) en ‘Integrale wijsheid en de toekomst van de spiritualiteit’ (2018) de draad weer opgenomen.

Lees het hele artikel op de website van Het Boeddhistisch Dagblad.