Je hoofd uit de wolken

Paul Smit & Scott Byrd

ISBN: 9789492995209
NUR: 728
Normale prijs: € 15,99
Actieprijs t/m 30 juni 2024: € 10,-
Uitvoering: hardcover
Uitvoering: 96 pagina’s/ geillustreerd
 

In dit boek vind je geen advies over hoe je aan jezelf moet sleutelen. Bevrijding is een kwestie van inzicht, niet van inzet.

Wat je zult vinden zijn simpele waarheden over de menselijke geest, die de kijk op wie we zijn en hoe we handelen en denken volledig op z’n kop zetten. Eeuwenoude wijsheden worden gecombineerd met de nieuwste inzichten vanuit de neurowetenschap. Dit boek laat zien dat het leven makkelijker is dan je denkt, maar moeilijker als je denkt.

Recensie

NDB Biblion

Paul Smit (1976), filosoof en neurowetenschapper, weet goed in te spelen op processen binnen een organisatie. Hierbij combineert hij neurowetenschap met eeuwenoude zienswijzen. In 2018 startte hij samen met Scott Byrd het consultancy bedrijf Pathways Global in de Verenigde Staten, gericht op krachtig leiderschap. Ze stellen dat de mens steeds moeite heeft om met veranderingen om te gaan. Piekeren en controlezucht moeten we echter los durven laten. Ons leven wordt dan echter, spontaner en creatiever. Mensen piekeren en hebben frustraties, angst en stress. Samenwerking en innovatie worden dan moeilijk. Ze wijzen erop hoe subjectief onze gedachten eigenlijk zijn en dat er vanuit het IK-wolkje legio wolkjes bijkomen vol ruisgedachten en emoties. Er kan verschuiving plaatsvinden wanneer de wolkjes verdampen en we met ons hoofd echt uit de wolken komen. Het gaat hier om een vlot geschreven, humoristische en informatieve publicatie waarin de nonduale zienswijze belicht wordt en gekoppeld aan leiderschap en processen binnen het bedrijfsleven. Mooi vormgegeven. Illustraties. Waardevol niet alleen voor leidinggevenden maar ook voor iedereen die het leven eens anders wil bekijken. Eerder schreef hij onder meer ‘Verlichting voor luie mensen’ (2012)* en ‘Verlichting in de liefde’ (2018)**.

mei 2019

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

Voor leiders en ‘gewone’ mensen

‘Dat de veelzijdige Paul Smit naast auteur ook filosoof, veelgevraagd spreker én cabaretier is, wordt duidelijk na het lezen van het voorwoord van zijn laatste uitgave: Je hoofd uit de wolken. Op een originele manier staat hier dat dit het deel is dat de lezer altijd overslaat, omdat ze wel wat beters te doen hebben. Scott Byrd, zakenman, voormalig Wall Street investeerder en topcoach voor bedrijven is de coauteur.

In het eerste hoofdstuk -verhalenmakers- wordt duidelijk hoe subjectief en selectief wij naar de wereld kijken. Het tweede hoofdstuk -in de wolken- geeft aan hoe ons brein een ontvangststation van de denkgeest is, hoe we compensatiegedrag vertonen en verslaafd raken aan (nóg) meer en (nóg) beter. Het derde en laatste hoofdstuk -uit de wolken- ontmaskert illusies en laat zien hoe je authentiek kunt zijn en wat goed leiderschap is.

Het omslag is ontleend aan een idee van de befaamde schilder René Magritte. Deze surrealist bekeek de wereld altijd al vanuit een ander perspectief en dat is precies waar het in dit boek om gaat. De schrijfstijl is concreet en glashelder. Er wordt niets te veel gezegd. Het boekje telt dan ook slechts 79 pagina’s. Het is geschreven met het doel de non-duale zienswijze te koppelen aan leiderschap en processen binnen het bedrijfsleven. Klinkt saai, maar is het allerminst. Het is een zeer motiverend en humoristisch schrijven geworden dat bestemd is voor managers en bedrijfsmedewerkers. Anderzijds is het een gedegen introductie om stress en gepieker aan te pakken middels non-duale en neurowetenschappelijke inzichten. En daarvoor hoef je zeker niet werkzaam te zijn in het bedrijfsleven. Rest nog de vraag: hoe krijg je jouw manager zo ver dit boekje te lezen?’

Hebban.nl – Marjan van Druenen – maart 2020