Keigoed, of bijna

Arno Bohlmeijer & Xantha-Iris Vorst

ISBN: 978 94 93301 01 6
NUR: 280
Prijs: € 19,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 18,5 x 26 cm
Omvang: ca. 104 pagina’s
Omslagontwerp: Steef Liefting
 

Vriendschap, wilskracht en herkansing zijn sterker dan angst en geheimen!

Musje is gek op een jongen die veel durft: Boldie. Ze hebben elkaar nodig voor iets moeilijks en belangrijks. Musjes moeder is al maanden weg – waarom? Hoe krijgt ze haar terug? Musje lijkt gevangen in verlegenheid, maar dat verandert verrassend, met het avontuur van haar leven. Ze krijgt een berg moed en humor, voor grote daden en openheid.

Keigoed, of bijna won de PEN America Grant 2021 voor jeugdboeken. Het is een origineel, innemend en avontuurlijk leesboek voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar, en bevat een combinatie van sfeervolle kleurrijke beelden en humoristische zwart-witillustraties van Xantha-Iris Vorst.

De jury: ‘Bohlmeijers markante en originele vertelstem is zowel teder als krachtig over een meisje dat haar weg vindt in vriendschappen, een moeilijk gezin en een gevoel van isolatie in een soms verwarrende wereld. We werden geboeid door de kwetsbaarheid en innemende excentriciteit van Musje. In het alledaagse rondom ziet zij het buitengewone.’

‘Wat bij Bohlmeijer steeds opvalt, is dat hij een buitengewoon oor heeft voor wat kinderen zeggen en een zesde zintuig lijkt te bezitten voor wat er in hen omgaat. Er zijn niet veel schrijvers die zich zo overtuigend kunnen inleven in de denkwereld van een kind.’ — NRC Handelsblad

‘Om stil van te worden.’ — Trouw

‘Schitterend en troostrijk.’ — de Volkskrant

‘Bohlmeijer geeft de ontroering zo mooi weer.’ — Vrij Nederland

Recensie

‘Musjes moeder is weg. Ze is naar een tehuis. Musje wil haar graag gaan opzoeken, maar volgens haar vader kan dat niet. Haar moeder heeft even rust nodig. Dus maakt Musje tekeningen en schrijft brieven. In het park, waar ze graag op haar eentje ronddoolt, ontmoet ze Boldie. Een jongen die veel durft. Ze kijkt naar hem op en is graag in zijn buurt. Dat maakt haar minder verlegen en sterker. En dan is Musjes moeder weer thuis. Ze durft nog niet erg veel, zoekt haar plek en probeert er te zijn voor Musje. Tijdens een weekend aan zee, waar Boldie mee naartoe mag, ontmoeten ze Dori, een meisje dat gescheiden ouders heeft. Ze woont tegen haar zijn bij haar vader. Musje vindt dat ze Dori moet helpen, en het lukt. En dan is er nog Mark, de nieuwe jongen op school. Kan je twee jongens tegelijk leuk vinden?

Musje is een innemend personage. Ze lijkt wat wereldvreemd en tegelijk heeft ze net veel aandacht voor de wereld om haar heen. Vooral ook voor mensen in nood, zoals Dori. Haar gevoelens worden knap beschreven, net als haar vele overpeinzingen, die dikwijls erg filosofisch aanvoelen. Haar verlegenheid bepaalt haar gedrag, en ze wordt moediger door Boldie en later ook door Mark. De dialogen zijn intens en raak, ze creëren een zeer speciale sfeer voor het hele boek. Daar sluiten de illustraties, zowel in kleur als in zwart-wit, ook mooi bij aan.
Dit boek werkt op je gevoel, je raakt verstrikt in Musjes leefwereld en raakt erdoor bekoord. Je leeft mee met Musje en vertoeft met plezier in haar leefwereld. Je voelt haar kwetsbaarheid en twijfels, maar tegelijk ook haar levenskracht.
Dit boek won de PEN America Grant 2021 voor jeugdboeken.
Een sfeervol en innemend verhaal over een eigenzinnig meisje.’

Mik Ghys op Pluizuit.be – januari 2023

Recensie

‘Musje is een verlegen, wat angstig meisje.  Ze heeft het moeilijk om aansluiting te vinden met de groep op school en haar moeder is al enkele maanden weg.  Ze snapt niet zo goed wat er aan de hand is en ook haar vader brengt niet veel duidelijkheid.  Ze sluit vriendschap met Boldie, een stoere durfal die haar op sleeptouw meeneemt.  Stilletjes aan slaagt Musje erin uit haar schulp te kruipen en vindt ze haar plaatsje.

Arno Bohlmeijer kreeg in 2021 de PEN America Grant voor de Engelse versie van dit verhaal.  Hij vertaalde het, maakte het verhaal af en nu is het voor Nederlandstalige lezers beschikbaar.  Xantha-Iris Vorst zorgde voor fijne illustraties die de personages een gezicht geven.   Arno Bohlmeijer heeft een bijzondere schrijfstijl en laat veel ruimte aan zijn lezers voor eigen invulling.  De zinnen zijn meestal kort, maar erg beeldend en voor interpretatie vatbaar.  Dat zorgt ervoor dat enkel erg sterke lezers met een goed taalbesef, het naar waarde zullen kunnen schatten .  En ergens is dat jammer, want dit is een boek met een hoofdpersonage dat het moeilijk heeft op school en daardoor op een speciale school terecht komt.  Wat was het fijn geweest als net kinderen die hetzelfde meemaken in dit boek zichzelf konden herkennen.  Dit literaire jeugdboek is niet steeds even toegankelijk en binnen de doelgroep zal het maar voor een beperkt aantal kinderen echt een leesbaar boek zijn, maar voor die kinderen die klaar zijn hun leeshorizon te verbreden, is dit wel een aanrader.

“Keigoed of bijna” is een jeugdboek van Arno Bohlmeijer over een bijzonder meisje, voor sterke lezers van 10 tot 12 jaar.

Dankjewel Uitgeverij Samsara voor dit jeugdboek dat niet in een vakje te stoppen is.’

hetboekenrijk.com – januari 2023

Recensie

NDB Biblion

Een jeugdroman over het meisje Musje. Musje is gek op een jongen die veel durft: Boldie. Ze hebben elkaar nodig voor iets moeilijks en belangrijks. Musjes moeder is al maanden weg – waarom? Hoe krijgt ze haar terug? Musje lijkt gevangen in verlegenheid, maar dat verandert verrassend, met het avontuur van haar leven. Ze krijgt een berg moed en humor, voor grote daden en openheid. In vlotte, zachtaardige stijl geschreven. Met lichtvoetige gekleurde en zwart-wit illustraties. ‘Keigoed, of bijna’ won de PEN America Grant 2021 voor jeugdboeken.

maart 2023

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.