Kleine Vos

Op zoek naar Overal & Nergens

Thysa Zevenbergen en Ru de Groen

ISBN: 9789492995070
NUR: 273
Prijs: € 14,90
Uitvoering: hardcover
Formaat: 27 x 27 cm
Omvang: 32 pagina’s
 

Prentenboeken en mooie verhalen in overvloed en toch duikt er iedere keer weer een pareltje op. Illustrator Thysa Zevenbergen snijdt de beelden uit het papier, met de leegte bouwt zij wonderlijk mooie afbeeldingen en sferen.

De tekst van Ru de Groen past perfect bij haar fraaie afbeeldingen en neemt je mee met de reis die Vos maakt naar Overal en Nergens!

Het verhaal begint als Kleine Vos heerlijk in de zon zit, vlinders vliegen om haar hoofd aan de waterkant. Wat heeft ze het toch goed in haar mooie bos. Maar toch komt er een nacht waarop zij niet kan slapen. Gedachten dwarrelen door haar hoofd: Zou er niet ergens een land zijn waar het nog beter en nog mooier is?

Dit idee laat haar niet los en zij vraagt het grote, wijze hert naar de weg die zij moet gaan.
‘Het land dat jij zoekt ligt overal en nergens,’ luidt zijn antwoord.

Dan begint haar lange reis op zoek naar geluk. Een juweel in woord en beeld!

Het Spaanse Dorp

Thysa Zevenbergen op TV in het programma Het Spaanse Dorp: Polopos

Vanaf 1 juli tot 5 september iedere werkdag op RTL 4

Recensie

Libris

 Ineke van Nispen

***** Lees de 5-sterren recensie hier.
Wat is geluk en hoe te vinden? Kleine Vos is best wel heel tevreden met zijn leven maar toch vraagt zij zich af: “Is er niet iets wat ik mis? Zou het waar zijn wat ze zeggen, dat het elders mooier is? Is er een land zonder problemen vol plezier en eeuwig zon? Zou er graag een kijkje nemen, een kijkje als dat effe kon?

Met deze bovenstaande regels probeer ik de sfeer aan te geven bij het prachtige prentenboek over een Vos die op zoek is naar meer geluk. Ook al is Vos best wel tevreden met haar leven in het bos tussen de vlinders en aan het water zou het misschien toch nog beter kunnen. Onderweg in haar zoektocht komt hij overal andere dieren tegen die haar vertellen wat voor hen geluk is en dat ieder zijn eigen geluk kan hebben. Zo heb ik een beetje getracht om het verhaal weer te geven maar om die prachtig illustraties te beschrijven lukt me niet die moet je gezien hebben. Zo prachtig en zo goed passend bij het verhaal. Thysa Zevenbergen snijdt de beelden uit het papier en zet daar een sfeer bij neer die indrukwekkend mooi is.
Het verhaal wordt verteld in dichtvorm, steeds vier regels tekst naast een illustratie in warme rustige kleuren. Geweldig combinatie in een juweel van prentenboek.

Recensie

‘Wat voor u is waar geluk?’

‘Ik kan mijn geluk niet op als ik Kleine Vos ontdek in een platte, kartonnen doos, die kort daarvoor door DHL is geleverd. Mijn eerste blik in het boek vol papierkunst resulteert in het minutenlang aanschouwen van de eerste plaat. Kleine Vos in het geelbruin, in haar natuurlijke habitat. Het bos in wit en donkergroen opgebouwd. Paarse vlinders om haar heen. Dit is mindfulness op papier, bedenk ik me. En dan zie ik de tekst op de linkerpagina…’

Lees hier de hele recensie.

Krista Feije
Boekenblog Ons Lieve Aardekind

Recensie Algemeen Dagblad
mei 2019

Recensie

Kleine vos woont in het bos. Dat vindt zij best leuk maar op een dag vraagt ze zich toch af of ergens anders wonen niet leuker is. Zou het ergens anders niet mooier zijn? Met de goede raad van het hert gaat ze op zoek naar het geluk. Maar waar zou ze dat kunnen vinden?

Als recensent kom je niet vaak een boek tegen dat tegelijkertijd zo eenvoudig en zo sterk is. De tekst van Kleine vos op zoek naar overal en ergens beperkt zich per bladzijde tot vier regels op rijm. Alleen de essentie van het verhaal wordt verteld. Toch is er in die tekst voldoende diepgang te vinden om in weinig woorden heel veel te vertellen. Het verhaal is heel eenvoudig: vos gaat op zoek naar geluk, maar de conclusie is dan weer veel meer dan wat er te lezen staat. Ongetwijfeld kom je na het voorlezen nog tot bijzondere gesprekken met je kleuter. Ook de beelden, die bestaan uit wondermooie papieren vormen, bestaan maar uit enkele kleuren. Op het eerste zicht dus heel eenvoudig tot je ontdekt dat het eigenlijk de weggeknipte delen zijn die ons tonen wat er te zien is. Denk dan nog even verder aan het werk dat er gestoken moet zijn in het uitknippen van deze beelden en je weet dat je een bijzonder boek in je handen hebt.
Kleine vos op zoek naar overal en nergens leidt ongetwijfeld tot urenlang plezier: zowel door het zoeken naar details in de beelden als door het nadenken over de betekenis van de weinige woorden.’

 

Kinderboekenblog Pluizuit.be – Mathilde Lemm – juni 2019

 

Samsara is onderdeel van de Ambassade Groep