Kunst = Leven = Kunst

Babeth Mondini-VanLoo

ISBN: 978-94-9141-157-1
NUR: 646
Prijs: € 32,50
Uitvoering: hardcover, geïllustreerd, full colour, stofomslag
Formaat: 226 x 286 mm
Omvang: 265 pagina’s
 

Leven en werk van mediakunstenaar Babeth VanLoo zijn sterk bepaald door het ‘verruimd kunstbegrip’ van Joseph Beuys (1921-1986), die door velen wordt gezien als de invloedrijkste Duitse kunstenaar uit de tweede helft van de twintigste eeuw.

Babeth VanLoo maakt, gedreven door haar zoektocht naar waarachtigheid, haar projecten tot ‘dragers van betekenis’, wat betekent dat zij niet direct uitingen van visuele schoonheid hoeven zijn. Het werken met energie als bemiddelaar is Babeth VanLoo haar artistieke praktijk geworden. Dit boek doet een poging om te ontrafelen hoe die energie zich manifesteerde, hoe kunst haar leven heeft beïnvloed en hoe het leven bepalend is geweest voor het proces van de kunst die zij maakte.

Enkele vragen die zij zichzelf daarbij stelt zijn: ‘Hoe kan innerlijke ontwapening ons transformeren en hoe kunnen media een Sociale Sculptuur zijn voor een maatschappij met meer compassie?
Men zegt wel: ‘De Tao die kan worden benoemd is niet de echte Tao.’
Zie daarom met je oren, en hoor met je ogen.

Babeth haar kunststudie-periode, culturele omgeving, het filmmaken, punk en boeddhisme, worden allemaal beeldend weergegeven in dit prachtig uitgegeven boek. Steeds wordt duidelijk wat Babeth aanzette tot het creëren van vrouwelijke, helende energieën als antidota, om zo bij te dragen aan een compassievollere wereld. Een wereld waarin wij allemaal kunstenaars en allemaal boeddha’s zijn.

‘In de kern is Kunst = Leven = Kunst niet alleen een welverdiende hommage aan het levenswerk van Babeth, maar een duidelijk signaal van hoop, een bewijs dat het mogelijk is dat we samen een betere wereld tot stand kunnen brengen.’
Matthieu Ricard

‘Als filmmaker, regisseur, producent en omroepdirecteur heeft Babeth bijgedragen aan het maken, vertonen en uitzenden van honderden boeddhistische films, waaronder acht over Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Zij heeft een enorme bijdrage geleverd aan de wereldwijde verspreiding van het boeddhisme.
Kunst = Leven = Kunst is een fascinerend verslag van haar kunst, filmmaken en dharma.’
Kazuaki Tanahashi, auteur van Brush Mind

‘Intiem, verrassend, onconventioneel, uiterst divers. Véél originele foto’s – mooie begeleidende beschouwingen. Een prachtig document.’
BewustZijn Online