Minder ego, meer vrede

Jan Kersschot

ISBN: 978 94 9141 189 2
NUR: 728
Prijs: € 23,90
Uitvoering: paperback
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: 192 pagina’s
 

Vrede is het doorzien en loslaten van het persoonlijke met al zijn strevingen, wensen en verlangens. Dit loslaten brengt momenten van helderheid, van acceptatie van de eigen situatie, waarbij ideeën over verleden en toekomst, ik en de anderen, in een geheel ander perspectief komen te staan.

Als je het persoonlijke kunt loslaten, ontstaat er ontspanning en vrede in jezelf en ook met de wereld om je heen. Kersschot poogt in dit boek middels dialogen deze afleidingen in ons hoofd te ontmaskeren en hij poogt de lezer de tijdloze, bewuste ruimte te laten ontdekken, die altijd aanwezig is. Ontwaken uit de droom die we ons leven noemen, is het continue thema in de dialogen die hij heeft met zijn bezoekers.

Recensie

Hebban.nl

 geschreven door Marjan van Druenen

Het ego is een concept van de geest.

Door het huidige ik-tijdperk heeft het woord ego gewicht gekregen. Ego: het bewustzijn van een zelf, het begrip van een ik of onze identiteit; zoveel woorden voor hetzelfde begrip. Jan Kersschot noemt het de gewoonte om ons met de persoonlijkheid en zijn stemmetjes te identificeren.

Recensie

“Dit is een fantastisch boek. De boodschap is volledig natuurlijk, toegankelijk en resoneert met de werkelijke ervaring van het Zijn. Er zijn veel boeken beschikbaar over het onderwerp non-dualiteit. De meesten van hen promoten het idee dat het ‘ik’ wakker wordt. Jan’s boek niet. Het ontmaskert zulke illusies met krachtige directheid – die tegelijk revolutionair en toch volledig voor de hand liggend is.”

Robin Doenicke, Tokyo, november 2018

Recensie

In zijn laatste werk “Minder ego, meer vrede”, legt Dr Jan Kersschot de essentie van non-dualiteit glashelder uit in de vorm van dialogen. De talrijke vragen en antwoorden zijn een reflectie van zijn rijke ervaring als spreker en auteur van meerdere werken over dit onderwerp.

In een wereld waar het individu zijn profiel stukjes bij beetjes heeft opgebouwd, zijn we de gemeenschappelijke bron waar we allemaal toe behoren vergeten. Het denkbeeldig ego heeft ons bestaan in een stevige wurggreep vast en slingert ons afwissellend tussen plezier en lijden.

Inzien dat we als individu een onderdeel zijn van een gemeenschappelijk bewustzijn, zoals de vingers van één hand, is bevrijdend. De rust en vrede die we kunnen vinden in het Zijn vraagt om het loslaten van het zelf geconcipieerde ego. Veel elementen uit onze identiteit zijn namelijk ontstaan in onze gedachten, door onze conditioneringen. Het gewoonweg Zijn is daarentegen aangeboren en vraag geen actie om het ervaren. Loslaten van onze gedachten over het ego ten voordele van het Zijn is de essentie van de boodschap van dit boek.

De bewustwording van het Zijn heeft niet alleen de innderlijke vrede als beloning. Het zet tegelijk de ‘anderen’ of de zogenaamde uitwendige situaties waarin we ons bevinden, in een neutraler daglicht. Wijze beslissingen en innerlijke vrede zijn de belangrijkste beloningen van non-duaal leven. Dit terwijl er wezenlijk niets moet veranderen in ons huidig bestaan. Non-dualiteit is immers geen dogma of religie. Het is het ‘kijken’ met een onbevlekt bewustzijn.

Ilan Karavani,
arts en auteur van o.a. “Your Body Type” en “Het wonder van energie”

Recensie

Ik verzamel al twintig jaar definities en verklaringen van non-dualiteit. Jan’s boek “Minder ego meer vrede” is misschien wel dé ultieme niet-wetenschappelijke weergave van wat non-dualiteit of non-dualisme betekent.
Het is geweldig.
Het formaat van het boek is vraag en antwoord. De vragen zijn gebaseerd op het ego, terwijl de antwoorden de egoïsche achtergrond van de vragen deprogrammeert.

Het boek van Jan is een waardevolle leidraad voor het ongedaan maken van iemands vastgeroeste concepten rond zelfrealisatie, en voor het fundamenteel begrijpen van non-dualiteit of non-dualisme in een spirituele, wetenschappelijke of creatieve context.

Jerry Katz, Nonduality.com – december 2018