Negen gouden maanden

De elementaire kunst van het zorgen voor de aanstaande moeder

Heng Ou met Marisa Belger en Amely Greeven

ISBN: 978 94 93301 30 6
NUR: 850
Prijs: € 29,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 17 x 22 cm
Omvang: ca. 288 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  Nine Golden Months. The Essential Art of Nurturing the Mother-To-Be
Vertaling: Minou op den Velde
Omslagontwerp: Hester van Toorenburg
 

Zwangerschap is een periode van BUITENGEWONE GROEI – niet alleen voor je baby, maar ook VOOR JOU.

De maanden waarin je zwanger bent bieden een gouden kans om jezelf beter te leren kennen en te ontdekken hoe je diepgaand en liefdevol voor jezelf kunt zorgen.

Het collectief van vrouwen dat De eerste veertig dagen voor je samenstelde, nodigt met Negen gouden maanden aanstaande moeders uit om zich nog intenser over te geven aan een zwangerschapservaring waarin ze van binnenuit worden gedragen, gekoesterd en bekrachtigd. Het boek staat boordevol recepten voor elk stadium van je reis, en omringt je met inspirerend advies en steun van wijze beoefenaars van prenatale zorg wereldwijd, vanaf de eerste kwetsbare weken tot het zegevierende moment van de bevalling.

Recensie

NDB Biblion

Negen gouden maanden, Een tijdloze gids omtrent alle aspecten van zwangerschap en bevalling.

Rond zwangerschap en bevalling klinkt een hoop ruis. Er bestaan talloze boeken die uitpuilen van informatie over alle testen en wat die voor je doen, over zogenaamd goed of fout eten en over veilige of risicovolle manieren van leven. Maar weinig boeken laten zien hoe je een vrouw tijdens deze ervaring op handen kunt dragen zoals een oudere zus, een moederfiguur of een kring van vrouwen dat zou doen, namelijk met compassie, zonder oordeel en vooral met veel wijsheid. Dat is precies wat er volgens de auteurs van Negen gouden maanden broodnodig is in een tijd waarin we op topsnelheid leven en kampen met niet-aflatende eisen en te veel stress en angst.

Als vrouw wil je je verbonden voelen met anderen, je geaard voelen in de wetenschap dat velen je zijn voorgegaan. Je wilt rust en kracht putten uit aloude gebruiken die je lichaam voeden, je geest kalmeren en je stemming optimaal houden. Het aanhoudende succes van Heng Ou’s vorige boek, De eerste veertig dagen, toont hoezeer vrouwen verlangen naar een diepere beleving van hun moederschap.

Negen gouden maanden biedt zwangeren een tijdloze gids die is ontsproten aan de kring van therapeuten, genezers en wijzen op het gebied van prenatale zorg die de auteurs rond zich hebben verzameld; het put uit traditionele Chinese geneeskunst en ayurveda en bevat rituelen en unieke inzichten omtrent alle aspecten van de zwangerschapsbeleving, zowel emotioneel als mentaal, fysiek en spiritueel.

oktober 2023

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

Mooi boek om aandacht te geven aan de zwangere zelf en haar in haar kracht te zetten

‘Mijn eerste indruk: mooie titel, veelzeggende ondertitel maar saaie kleuren wat betreft design. Tot mijn 19-jarige dochter me erop wees het wel heel mooi te vinden en dat het past in de ‘sad beige baby’-trend van op o.a. TikTok. Als moeder van een tiener en twintiger had ik hier nog niet over gehoord. Ze legde me uit dat het een trend is om alles voor de baby en babykamer in neutrale beige kleuren te kiezen. Dus ik mag hier besluiten dat het boek trendy vormgegeven is, en zeker jonge zwangeren zal aanspreken.

Dan het belangrijkste: het inhoudelijke. Het boek gaat over de zorg voor de zwangere tijdens haar zwangerschap. Heel fijn dat dit onder de aandacht wordt gebracht. Het gaat tijdens de zwangerschap niet alleen over de baby maar zeker, en misschien zelfs vooral, over de transformatie van ‘meisje’ naar Moeder of Opnieuw Moeder. Al eerder recenseerde ik 2 boeken die de aandacht bij de moeder legden tijdens de kraamtijd: Omarm de kraamtijd en Dagboek voor het vierde trimester. Nu gaat het over het eren van de aanstaande moeder.

Het boek pleit ervoor je over te geven aan de zwangerschap en alle veranderingen die dat met zich meebrengt: fysiek uiteraard maar ook mentaal en emotioneel. Daarvoor verdient elke zwangere een cirkel van mensen die haar toegewijde zorg geven.

Er wordt gesproken over 5 schatten die een aanstaande moeder mag ontvangen: Verstilling (de waarde om af te remmen en naar je lichaam te leren luisteren), Eer (met verwondering en ontzag kijken naar wat je lichaam allemaal kan), Vertrouwen (in contact komen met een innerlijk vertrouwen in wat jij en je baby nodig hebben), Intimiteit (je omringen met steun) en Kracht (je hebt een oerkracht in je). Deze 5 schatten worden in opeenvolgende hoofdstukken uitgebreid beschreven. Hoe ontdek je deze schat? Wat gebeurt er? Wie helpt je? Allemaal heel mooi beschreven, met quotes doorspekt en advies van professionals. Ik heb het met plezier gelezen en vond het heel empowerend. Niets betuttelend of ‘zo moet het en anders doe je het niet goed’ wat ik elders wel eens lees. Wel integendeel, alle keuzes zijn goed en waardevol.

In het tweede deel van het boek krijg je heel wat recepten die je als zwangere zouden kunnen ondersteunen. Hier komen de Chinese roots van de schrijfster tot uiting. Bij heel wat recepten fronste ik toch even mijn wenkbrauwen: niet alle ingrediënten zijn makkelijk te vinden bij ons, én ik denk dat heel wat recepten ook niet aan een westers smakenpalet beantwoorden. Maar wie weet vind jij ook hier een schat.

Mooi boek om aandacht te geven aan de zwangere zelf en haar in haar kracht te zetten, klaar voor de bevalling en het moederschap!’

Saskia van De kraamvogel – september 2023