Non-dualisme
De directe bevrijdingsweg
In Non-dualisme wordt helder uiteengezet dat directe bevrijdingswegen zoals Zen Boeddhisme, Advaita Vedanta en Dzogchen weliswaar in verwoording en nadruk verschillen, maar uiteindelijk naar dezelfde non-dualiteit of ‘niet-twee’-heid verwijzen — in de kern is er geen verschil. Door te putten uit de verschillende stromingen, die elkaar aanvullen en corrigeren, wordt in dit boek de essentie van al deze tradities blootgelegd, datgene wat je tezamen ‘de Grote Traditie’ kunt noemen, oftewel ‘Universeel Non-dualisme’.
Het gaat in deze essentie om iets dat, omdat je het zelf bent, zó direct is dat er geen weg naartoe is. Het kan uitsluitend direct herkend worden. Dit directe herkennen of beseffen is het wezenlijke element in het non-dualisme. Het is een niet-intellectueel iets, een onmiddellijk besef dat bewustzijn op zich altijd al vrij is.
De term ‘weg’ in ‘bevrijdingsweg’ slaat dus niet op de herkenning zelf — die is onmiddellijk. Er is sprake van ‘weg’ omdat de herkenning nog gestabiliseerd dient te worden, voordat we kunnen spreken van een realisatie of verwezenlijking ervan.
In het boek wordt dit stabiliseren in verband gebracht met ware volwassenheid, omdat het ook na de herkenning van je ware natuur mogelijk blijkt om vast te blijven zitten in kinderlijke, egoïstische gewenningspatronen. De herkenning zelf heeft namelijk niets met persoonlijke eigenschappen of patronen te maken — bewustzijn is altijd al vrij. De auteur nodigt uit deze vrijheid ook te laten doordringen in de onvolwassen gebleven gebieden, zodat zich vanuit het zicht op je ware natuur een rijping mag voltrekken, een rijping naar authenticiteit.
De integratie van het oorspronkelijk oosterse non-dualisme is in het Westen nog in een pionierfase. Aan de geschiedenis van de ontvangst ervan in het Westen wordt in het boek uitgebreid aandacht besteed.
‘Het boek Non-dualisme van Philip is buitencategorie! Het boek zou vertaald moeten worden. Ik ken geen beter boek wereldwijd, dat zo’n nauwgezette, liefdevolle, volledige en integere wijze het wezen van de non-dualiteit beschrijft. Ook het stabilisatieproces in je ware natuur wordt uitgebreid beschreven. Wat mij betreft het STANDAARDWERK. Dank Philip Renard.’
Hans Tibben, 2017