Non-dualiteit voor managers

een introductie

Paul Smit

ISBN: 978-90-77228-76-0
NUR: 728
Prijs: € 22,99
Uitvoering: hardcover/ 2e druk
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 112 pagina’s
 

Alles in het universum verandert continu en de enige die daar problemen mee heeft is de mens. Of het nu om persoonlijke of zakelijke situaties gaat: we leggen ons vaak maar moeilijk neer bij dingen die anders gaan dan gepland. Hoe komt het dat we zoveel moeite hebben met veranderingen? 

Veel mensen leven met het piekerverstand, met een soort ‘Muppets’ in je hoofd die constant kwebbelen, oordelen, zich verzetten en problemen creëren. Zij reageren op iedere situatie vanuit angst en voeden voortdurend onze twijfel over hoe het leven zou moeten zijn. Met als gevolg: stress.

Non-dualiteit laat zien dat ons leven natuurlijker, spontaner, creatiever en moeitelozer wordt wanneer ons piekerverstand en onze controlezucht verminderen. Non-dualiteit is de filosofie waarmee Albert Einstein, Ramana Maharshi, William Shakespeare en ook comedian Bill Hicks zich bezig hielden. Vandaag de dag zijn acteur Jim Carrey en auteur Eckhart Tolle bekende non-dualisten.

Dit boek is een introductie voor ondernemers en leiders tot deze radicale en tevens bevrijdende filosofie. Vanuit non-dualistisch perspectief wordt gekeken naar authentiek leiderschap, ondernemerschap en verbinding. Het geeft niet alleen inzichten in hoe we zelf in het leven kunnen staan, maar ook handreikingen hoe we mensen kunnen stimuleren om te werken vanuit vertrouwen, passie en plezier.

‘Smit weet het drama van verandermanagement tot simpele proporties terug te brengen (…) Een frisse kijk op veranderen, niet alleen voor managers, maar ook voor mensen op de werkvloer, en ieder die zich bij tijd en wijle afvraagt: Waar zijn we nou helemaal mee bezig?’
Charel op bol.com

‘Iedere leider zou dit boekje eerst moeten lezen! Het zou heel veel gemanipuleer en gedoe in organisaties schelen.’
Mellink op bol.com

Uit het boek:

Het piekerverstand belemmert ons om verbinding met anderen te krijgen. Zodra we in ons achterhoofd met een angst zitten om bijvoorbeeld iets verkeerds te zeggen, gaan we de woorden die we spreken rationeel bedenken. Verbinding ontstaat niet door de juiste zinnen te bedenken, maar door intuïtief te spreken. Met je beste vriend of vriendin heb je een verbinding. Als je hem of haar spreekt denk je niet na over de woorden, deze rollen er vanzelf uit. Er is namelijk wederzijds vertrouwen en er zijn geen angsten of oordelen die de communicatie belemmeren. Van dit soort gesprekken krijg je energie en voel je je gelukkig. Gesprekken waarbij geen verbinding is, zijn vermoeiend.

Wat voor angsten geldt, geldt ook voor verlangens. Een verlangen is ook een angst, namelijk de angst om iets niet te krijgen. Zodra we met grote verlangens een gesprek ingaan omdat we koste wat het kost ons product willen verkopen, ontstaat er al ‘plastic’ gedrag. We zoeken dan niet werkelijk verbinding, maar zijn bezig om geforceerd ons verlangen na te jagen. En natuurlijk krijg je met verkooptrucjes producten verkocht, maar een duurzame relatie ontstaat pas wanneer er wederzijds vertrouwen en verbinding is.

Betrokkenheid begint met begrip.

Snappen hoe de werkelijkheid

van de ander eruit ziet.

Maar daarvoor moet je eerst

je oogkleppen afdoen.

Aad van den Heuvel

 

Allemaal hetzelfde shirt,

maakt nog geen team.

 

Een grote groep mensen die samenwerkt,

vormt nog geen gemeenschap.

Die kan alleen gevormd worden door geest,

ziel, ideeën, ervaringen en saamhorigheidsgevoel.

Péter Veres

No