ISBN: 978 94 93301 79 5
NUR: 273
Prijs: € 16,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 25 x 25 cm
Omvang: ca. 40 pagina’s
Omslag: Steef Liefting
Leeftijdscategorie: 4+
Er liep een olifant door het bos. Zo’n hele grote grijze. Een beetje lomp, met vier poten, twee oren en een lange slurf zoals echte olifanten hebben. Maar deze olifant was toch een klein beetje anders…
Olifant heeft Kriebel is een verrassend boek over een olifant die kriebel heeft. De schrijfstijl is origineel en zeer toegankelijk voor elke lezer. De humoristische en onverwachte wendingen zorgen in eerste instantie voor veel leesplezier voor jong en oud, maar kunnen je ook aan het denken zetten. Wat kan er allemaal kriebelen? Wat zou jij doen als je kriebel hebt en je kan er net niet bij? Schaam jij je weleens voor iets? Hoe voelt het om een last op je rug te moeten dragen?
De prachtige illustraties van Barbara de Wolf verrijken het avontuur en creëren een wereld waarin veel meer te zien en te ontdekken valt dan je in eerste instantie denkt. Het boek is daarom ook heerlijk om keer op keer opnieuw te lezen.
Olifant heeft Kriebel is een boek voor iedereen die weleens kriebel heeft gehad, niet wist waar het vandaan kwam en waar je net niet bij kon.
Recensie
De tekeningen en de tekst ondersteunen elkaar heel mooi in dit boek
‘Het verhaal is een leuk en klein verhaal over alledaagse gebeurtenissen in een dag van een olifant. Toch zitten er tussen de humor en de ontmoetingen een aantal thema’s verborgen. Thema’s als hulp vragen als je het even nodig hebt en dat je dan best iemand mag storen tijdens zijn of haar bezigheden. Daarnaast is het een boek een mooi middel om te zien dat iets wat jij misschien zonder nadenken of onbewust doet wel vervelend kan zijn voor een ander. Een stukje bewustwording maar ook de manier om door te blijven vragen bij de ander waarom hij of zij bepaalde dingen doet. Gewoon, omdat het kan. Maar aan de andere kant gaat het verhaal ook over dat je iets vervelends om kunt buigen tot iets leuks en dat je dan samen veel plezier kunt hebben. De kracht van dit verhaal zit in de herhaling. Dat gebeurt allemaal in kleine stukjes tekst die de kinderen op een gegeven moment zal herkennen. De kracht zit hem in de herhaling en het weglaten van overbodige tekst.
De tekeningen in het verhaal zijn rustig. De vormen zijn groot, als vlakken maar dan toch met de bekende vormen van een olifant of een van de andere dier. Ook hier geldt dat de kracht zit in de herhaling, de verschillende figuren komen ook weer terug in het verhaal. Ook hier zit de kracht van het boek in het weglaten van het overbodige en het aandacht geven aan de kern van het verhaal. Tekeningen en tekst ondersteunen elkaar heel mooi in dit boek.
En er is ruimte voor een volgend deel dus…..’
Dianes boekenhoekje op Instagram – voorjaar 2024
Recensie
Zomaar een verhaaltje om met anderen te delen, samen te gniffelen, of er gewoon hartelijk bij te lachen
‘Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet eens ontdekken hoe hij aan dat gekriebel op zijn rug komt. Met zijn slurf kan hij er niet bij, en bij het spiegelen in het water kan hij die plek op zijn rug ook niet zien. Dan ontmoet hij in het bos een giraf die hem vast wel van die kriebel af kan helpen. Maar als giraf ziet wat bij Olifant die kriebel veroorzaakt, voelt hij daar helemaal niets voor. Hier ga ik natuurlijk niets over verklappen. Daar is de afloop van dit ronde verhaal te leuk en te verrassend voor. Ik werd er in ieder geval door geboeid en enthousiast. Zomaar een verhaaltje om met anderen te delen, samen te gniffelen, of er gewoon hartelijk bij te lachen. Het boek is zeer aangenaam om te bekijken. Door de rustige afbeeldingen in allerlei rustige maar toch sprekende kleuren. Ze passen naadloos bij de vertelling. Echt een verhaal waarbij je met kinderen voldoende stof hebt om over na te praten.’
Ineke van Nispen op Facebook- voorjaar 2024
Recensie
Het mooie verhaal en de zachte, warme illustraties maken dit een sterk aan te bevelen boek
‘Olifant heeft kriebel is een mooi en opvallend prentenboek door het krachtige samenspel tussen tekst en beeld. Het mooie verhaal en de zachte, warme illustraties maken dit een sterk aan te bevelen boek.
De titel maakt direct nieuwsgierig, want kunnen we zien dat de olifant kriebel heeft? En welk kind heeft nou niet een keer kriebel?
Het verhaal draait niet alleen om de verrassing wie er op de rug van de olifant zit en de kriebel veroorzaakt, hoewel dat in het begin wel zo lijkt te zijn. Het boek draait ook om hoe je van kriebel af kunt komen. De hints op de eerste bladzijden wie er op de rug van de olifant zou kunnen zitten, maken het in eerste instantie wel verrassend, want je verwacht dat het verhaal toe gaat naar wie er op de rug zit van de olifant. Eigenlijk is het dan wel jammer dat het wezen dat op de rug zit van de olifant al op de achterkant van het boek staat. Bij het voorlezen aan een klas, kunnen kinderen namelijk al zien welk dier er op de rug van de olifant zit (Of je moet de achterkant afdekken: tip!). Des te fijner is het dat het uiteindelijk toch niet om de kriebelende bezoeker zelf lijkt te gaan, maar juist om de vraag hoe je van kriebel af kunt komen. En dat hij een ander nodig heeft, terwijl die eigenlijk niet wil helpen wordt wel duidelijk gemaakt in de vorm van de bijzondere en mooie giraf. Uiteindelijk wordt wel duidelijk dat iets wat niet zo leuk is of voelt tóch leuk kan zijn. Het is maar net hoe je ermee om gaat.
Heerlijk in dit boek zijn de zachte illustraties van Barbara de Wolf. De kleuren, de schaduwen, de effecten en de groot afbeelde dieren zijn allemaal sterk in samenhang en daardoor is het een prachtig boek. De stijl van Barbara de Wolf zou je kunnen herkennen aan het werken met vlakken die samen iets moeten voorstellen. Je doet het boek te kort om het simpel knip-en plakkunst of enkel een collage te noemen, want het is zo veel meer dan dat. Maar toch heeft het er iets van weg.
De herhaling in de tekst is sterk. Er zit een prachtig ritme in, terwijl er geen rijm in zit. Het leest heerlijk voor en door de herhaling zorgt het voor enige herkenning bij kinderen. De illustraties helpen bij het vormen van een beeld bij het verhaal, want een olifant die kriebel heeft op zijn rug en net niet bij de kriebelplek kan, terwijl wij duidelijk zien dat er iets op zijn rug zit, zorgt voor een grote betrokkenheid.
Aan te raden om voor te lezen vanaf een jaar of 4. Helemaal geschikt als je iets wilt doen met onderwerpen als nieuwsgierig zijn, oplossingen voor problemen vinden, hulp (durven) vragen, rekening houden met een ander en kriebel natuurlijk.’
Hanneke Messelink op kinderboekenrijk.nl – voorjaar 2024