Ontspannen in schoonheid

Een kostbaar kleinood vol verhalen, lessen en wijsheden

Tara Brach & Vicky Alvarez

ISBN: 978 94 93228 38 2
NUR: 728
Prijs: € 25,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 14 x 21 cm
Omvang: ca. 192 pagina’s
Omslagontwerp:  Erik Thé
Oorspronkelijke titel:  Trusting the Gold
Vertaling: Ananto Dirksen
 

Een kostbaar kleinood vol verhalen, lessen en wijsheden die tot nadenken stemmen en je herinneren aan je diepste levendigheid. Dit fraai geïllustreerde boek is een prachtig geschenk dat ons helpt om de natuurlijke openheid en onschuld te ontdekken in onszelf en in anderen.

Ontspannen in schoonheid is een kostbaar kleinood vol verhalen, lessen en wijsheden die tot nadenken stemmen, met prachtige illustraties van Vicky Alvarez. In dit boek komen drie manieren aan bod waarmee je jezelf kunt herinneren aan je diepste levendigheid:

1. je openen voor de waarheid van het huidige moment;
2. je richten op liefde voor elke situatie;
3. je overgeven aan de vrijheid van je natuurlijke, onbevooroordeelde bewustzijn.

Brach biedt inzichten en oefeningen om deze kwaliteiten in je levente ervaren, te midden van hedendaagse problemen als angst voor de toekomst, verzet tegen autoriteiten en verdriet over onrecht.

Recensie

Tara Brach is een psychologe en meditatielerares die in de Verenigde Staten veel bekendheid heeft verworven. Ze heeft samen met Jack Kornfield, een andere bekendheid, het Mindfulness Meditation Teacher Training Certification Program opgezet. Zij is gepromoveerd in de klinische psychologie en probeert psychotherapie te combineren met mindfulness. Naast de vele meditatiecursussen die ze in de Verenigde Staten geeft, zijn er ook op het internet cursussen van haar te volgen via www.tarabrach.com Onlangs is er een vertaling uitgekomen van haar laatste boek Trusting the gold: uncovering your natural goodness, met de Nederlandse titel Ontspannen in schoonheid.

Als Nederlandse ondertitel is gekozen ‘een kostbaar kleinood vol verhalen, lessen en wijsheden’. Het is inderdaad een mooi boek geworden, niet in de laatste plaats omdat het vol staat met prachtige aquarel illustraties. Bovendien is er veel zorg besteed aan de vormgeving. Het boek bestaat uit drie delen met elk een eigen thema: waarheid, liefde en vrijheid. Elk deel bestaat uit korte verhalen over voorvallen die de schrijfster in haar eigen leven heeft meegemaakt, of over lessen die zij van andere meditatieleraren heeft gehad en die veel indruk op haar hebben gemaakt. Vooral Thich Nhat Hanh komt regelmatig voorbij. Ze vertelt zonder enig voorbehoud over problemen die ze in haar eigen leven heeft meegemaakt en de innerlijke strijd die ze daarbij moest voeren. Ze beschrijft wandelingen in de natuur met mooie ervaringen van stilte en schoonheid. Ze vertelt over haar gevoelens in haar omgang met vrienden, vriendinnen en familieleden. Telkens wordt het verhaaltje afgesloten met een moraal, een advies en soms ook met een kleine oefening.

Lees de hele recensie hier

Erik Hoogcarspel op Boeddhistischdagblad.nl  – januari 2022

Recensie

NDB Biblion

De Amerikaanse auteur is psychotherapeute en toonaangevend lerares op het gebied van mindfulness en spiritueel ontwaken. Via YouTube zijn vele geleide meditaties te beluisteren, verder maakt ze podcasts en geeft ze lezingen. Dit boek bevat verhalen waarin lessen en levenswijsheden naar voren komen. Alle verhalen zijn waargebeurd in het leven van de auteur. Ze zijn verdeeld over drie hoofdstukken die elk een specifieke insteek hebben. zoals: de waarheid van het huidige moment, liefde voor elke situatie en het voelen van vrijheid van het onbevooroordeelde bewustzijn. Het is gedrukt op glad papier dat echter de indruk geeft van fijnmazige stof. Daardoor, en door de zachte, dromerige illustraties, heeft het een delicate uitstraling. De verhalen zijn kort, hebben een prettige verteltrant en nodigen uit tot zelfreflectie. Een prachtig boek. Positief en upliftend

april 2022

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.